Data publicării:
În ciuda opoziției lui Erdogan, un pas important pentru aderarea la NATO a Suediei și Finlandei. Cele două țări vor fi reprezentate la Summitul de la Madrid
Suedia şi Finlanda, care şi-au depus cererea de aderare la NATO săptămâna trecută, vor fi prezente la Madrid la summitul Alianţei Nord-Atlantice la sfârşitul lunii iunie, a dat asigurări marţi premierul spaniol, Pedro Sanchez, la forumul de la Davos, relatează AFP.
Cele două ţări nordice se vor afla desigur la Madrid în cadrul acestui summit care se va desfăşura între 28 şi 30 iunie, a răspuns Pedro Sanchez, întrebat pe această temă de preşedintele Forumului Economic Mondial (WEF), Borge Brende.
Sunt două mari democraţii (...) şi cred că este foarte important (...) să le avem de partea noastră ca aliaţi ai NATO, a subliniat Pedro Sanchez.
Atmosfera, contextul actual şi voinţa politică a aliaţilor este de a lucra în privinţa acestor două ţări, a spus liderul socialist spaniol, dând asigurări că Spania urmează să accelereze procesul parlamentar în vederea ratificării acestei aderări.
Ca urmare a războiului dus de Rusia în Ucraina, Suedia şi Finlanda, care împart o graniţă de 1.300 km cu Rusia, şi-au prezentat pe 18 mai dosarul de candidatură secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a salutat gestul ca fiind un moment istoric.
Dar Turcia, membră NATO, a deschis o criză în cadrul Alianţei, opunându-se aderării acestor două ţări care au primit sprijinul majorităţii covârşitoare a celorlalte state membre.
Ministrul de externe al Finlandei a anunţat marţi, la Davos, că cele două ţări nordice vor trimite delegaţii la Ankara săptămâna aceasta, în speranţa de a convinge Turcia să nu se mai opună candidaturii lor.
Pentru premierul spaniol, obiectivul principal al summitului de la Madrid va fi unitatea între aliaţi şi între NATO şi Uniunea Europeană. Un dineu informal la acest summit între statele membre UE - dintre care unele nu sunt membre ale Alianţei - şi NATO este în pregătire, a adăugat el.
În urmă cu o săptămână, Turcia a provocat surprinderea a numeroase alte state din Alianţa Nord-Atlantică după ce a afirmat că nu va sprijini aderarea Suediei şi a Finlandei la organizaţia euroatlantică.
Ankara consideră că Suedia şi Finlanda adăpostesc indivizi despre care afirmă că au legătură cu grupări considerate teroriste de autorităţile turce, precum Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), şi cu susţinători ai imamului Fethullah Gulen, acuzat de Turcia de organizarea tentativei de puci din iulie 2016, scrie Agerpres.
Erdogan: Politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși
Președintele Recep Tayyip Erdogan a subliniat că, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, politica de extindere a NATO nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO în sine.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că Ankara dorește să vadă pași concreți, mai degrabă decât declarații diplomatice deschise despre securitatea sa pe fondul candidaturilor Finlandei și Suediei pentru aderarea la NATO.
Vorbind luni la un eveniment din nord-vestul provinciei Kocaeli, Erdogan a spus că preocupările de securitate ale Turciei nu ar trebui abordate prin declarații diplomatice.
El a subliniat că Ankara consideră că politica de extindere a NATO, fără a acorda prioritate preocupărilor de bază de securitate, nu este bună nici pentru Turcia, nici pentru NATO însăși.
Suedia și Finlanda au solicitat oficial să adere la NATO pe 18 mai - o decizie stimulată de atacurile în curs ale Rusiei asupra Ucrainei, care au început în februarie.
Cu toate acestea, Turcia, un membru de lungă durată al alianței, și-a exprimat obiecții la cererile de aderare, criticând țările pentru că tolerează și chiar sprijină grupurile teroriste.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News