„În centrul Vienei se construiește copia Mănăstirii Voroneț“. Cârciu: Biserica este primul ambasador pe care îl avem în afara granițelor
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Secretarul de stat Gheorghe Cârciu a vorbit despre rolul fundamental jucat de Biserica Ortodoxă Română în afara granițelor țării.

Gheorghe Cârciu, secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, a vorbit despre rolul fundamental pe care Biserica Ortodoxă Română îl are în afara granițelor țării:

„Cum stați cu Biserica? Înțeleg faptul că Biserica are un rol fundamental în diaspora“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Biserica este primul ambasador pe care îl avem în afara granițelor. Biserica Ortodoxă Română și nu numai, dar predominantă este Biserica Ortodoxă Română pentru că, așa cum știm din statistici, 86% suntem ortodocși. Avem peste 1.100 de biserici ortodoxe românești în afara granițelor“, a spus Gheorghe Cârciu.

„Și sunt construite pe banii Patriarhiei?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Sunt puține construite, cele mai multe sunt spații închiriate, biserici închiriate de la catolici, în Franța, Germania, Austria, Marea Britanie, Spania și Italia, însă sunt și biserici construite. Nu de mult timp am fost în Viena și în centrul Vienei construim o biserica românească, copia Mănăstirii Voroneț, cu pictură exterioară, cu tot“, a spus secretarul de stat.

„În centrul Vienei?“, a întrebat Bogdan Chirieac.

„Aproape în centrul Vinei, da!“, a replicat Gheorghe Cârciu. 

„Asta e o știre! Și pe banii cui?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„Pe banii contribuabililor ortodocși români din Austria și cu sprijin.. Încercăm să-i sprijinim și noi, din România, îi sprijină și cei din Austria. Să știți că parteneriatele Guvernului României cu cele state unde avem români sunt foarte serioase“, a spus, la DC News, Gheorghe Cârciu.

VEZI ȘI     -    Gheorghe Cârciu, secretar de stat pentru românii de pretutindeni, a efectuat o vizită de lucru în Italia. Demersuri pentru susținerea comunității românești / foto

O Românie în afara României. Câți români sunt, în acest moment, în afara granițelor. Gheorghe Cârciu: S-au născut mai mulți în afara granițelor

De la an la an, satele şi comunele din România rămân cu tot mai puţini locuitori. Câți români trăiesc, de fapt, în afara graniţelor ţării? Răspunsul vine de la Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

„Avem și o cifră oficială. 5.700.000 ultima cifră oficială în decembrie 2020”, a spus Gheorghe Cârciu, secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, marți, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„După o numărătoare neoficială, avem și studii, depășim 8 milioane de români în afara granițelor, fără să numărăm comunitățile istorice”, a spus Gheorghe Cârciu (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel