
Ce soluții de investiții au persoanele fizice la Bursa de Valori București?
„Vorbim de 100.000 de români care investesc la Bursă în acest moment. Realitatea arată că încă nu sunt foarte mulți români care fac acest lucru. Investiția nu este ceva obligatoriu pentru toată lumea și este potrivită celor care au deja niște bani puși deoparte, atât de criză cât și de urgență, adică acei bani care pot să le acopere niște cheltuieli lunare. Nu înseamnă că primii bani pe care îi punem deoparte trebuie să îi și investim și intervine și elementul de risc, adică acea probabilitate să pierzi banii.
Putem să investim în multiple instrumente, de la titluri de stat, care, cel puțin în teorie, au risc zero și în ultimul an s-au bucurat de o atenție foarte mare. Este practic primul pas în a investi pentru că ai un risc zero și un câștig de 7%, 8%. Dar ce ne facem cu inflația de peste 10%?
Dacă îi ținem la saltea pierdem. Primul pas este să îi punem să muncească adică să investim în titluri de stat. Urmează obligațiunile, adică să împrumutăm companii sau alte entități pentru o dobândă, tot o formă de titluri de stat, însă putem să împrumutăm companii și avem un randament mai mare care clar ar depăși rata inflației, pentru că acele noi emisiuni, fie sunt cu dobândă variabilă, fie se emit deja cu un plus peste inflație. Următorul pas ar fi să investim direct în companii, adică în acțiuni la Bursă.
Sunt mai multe tipuri de instrumente. Noi, ca persoane fizice, trebuie să ne facem propriul nostru calcul. Ce ni se potrivește nouă nu este identic cu ce se potrivește altuia.
Contează și felul tău de a fi. Dacă nu poți să dormi noaptea pentru că ai o pierdere pe unul din instrumente, de exemplu e o scădere de 2%, 3% și pe tine te stresează foarte mult acest lucru, nu vei putea investi. Gradul de toleranță la aceste variații este important. Dacă vrei ceva foarte sigur, titlurile de stat sunt pentru tine.
Dacă vrei să îți asumi acest risc, dar și potențial de câștig, atunci, da, Bursa poate fi o opțiunea foarte bună aici, în România. În plus se adaugă și dividendele pentru că în România vedem companii care plătesc dividente an de an. Chiar și anul aceste vedem mult mai multe companii care au anunțat plata acestor dividente către acționari pentru că plusează.
Putem să câștigăm din diferența de preț adică cumpărăm o acțiune ieftin și o vindem scump și indiferent cu evoluează prețul acțiunii, mai avem și dividentele care se adaugă acelui randament din partea acțiunilor.”, a spus Daniela Șerban la DC News și DC Business, în cadrul emisiunii D'Economic News cu Alex Vlădescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Călin Donca, nou mesaj din spatele gratiilor / Răspuns pentru Dorian Popa / Ce se întâmplă cu banii celor care au investit în panouri / video
- ICCJ: Badea, Ciuvică, Gâdea primesc despăgubiri de la Camelia Bogdan. Fosta judecătoare cerea 100 de milioane de lei
- Este sau nu momentul pentru investiţii imobiliare? Iancu Guda spune care e "casa pe care ne-o permitem"
- Florin Dumitrescu, după anunțul făcut de Irina Fodor în timpul filmărilor de la Chefi la cuțite: "A căzut cerul pe mine!"
- Liderul FPÖ îl compară pe Nehammer cu o cămilă. Care e motivul ironiei
- „Poartă-te cu pacientul aşa cum ai dori să fii tratat tu dacă ai fi bolnav”. De Ziua Internaţională a Medicului, dr. Șerban Bubenek oferă sfaturi colegilor săi / video
- "Primeam aceeași mâncare. În zilele rele, iarbă". Marius Balo, mărturisiri din calvarul trăit în închisoarea din China: "Trebuia să folosim gaura pentru nevoi. Erai forțat să-i privești"
- BANCUL ZILEI: Un primar, la încheierea conturilor cu viața...
- Măsuri care vizează toți angajații MAI. Despescu: Test obligatoriu. Cine nu se supune... ne pare rău. Nu putem fi colegi / video
- Mircea Badea, reacție după incidentul lui George Simion cu bărbatul care-l întreba insistent „Cum este să fii rusofil?”