Instituţiile în care românii mai au încredere. Vezi și topul celor mai prost văzute. Dan Dungaciu: E o schimbare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare
Dan Dungaciu, despre planul Rusiei pentru Deveselu. Efecte pentru România: Asta îi doare
Dan Dungaciu a explicat, la DC News, cifrele ultimului sondaj realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI) al Academiei Române.

La întrebarea „Câtă încredere aveţi în instituţiile publice din România?”, cele mai multe răspunsuri de tipul „Foarte multă” le-a obţinut Armata – 54,9%, urmată de Biserică – 47,1% şi Serviciul Român de Informaţii – 34,9%.

Profesorul Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române, a explicat cifrele în cadrul emisiunii de la DC News.

„E o schimbare. De pildă acum un an, Biserica era înaintea Armatei, dar se întâmplă mici diferenţe care nu trebuie privite ca o chestie radicală, dar se întâmplă, în funcţie de context, să mai schimbe locul 1 şi 2 între ele”, a spus Dan Dungaciu. Cât priveşte SRI, acesta a explicat: „De multe ori, pentru instituţiile de formula aceasta, lipsa de prezenţă din spaţiul public e mai degrabă garantul succesului, inclusiv la nivelul percepţiei publice. Iar acest lucru se întâmplă cu cât o instituţie de genul acesta este mai puţin implicată în dezbaterea publică, în scandaluri, dispute sau potenţiale asocieri toxice. Când eşti în prim-plan ţi-ai pierdut jumătate din electorat, pentru că de fiecare dată jumătate n-or să fie de acord cu tine”.

„România îşi pune încrederea în instituţii pe care le creditează de multe ori la nivel aspiraţional. Speră că acolo e ceva bun şi nu-i vine să creadă că poate să fie ceva rău. Între noi fie vorba, cele mai creditate instituţii sunt Armata, Biserica – nepolitice – şi Academia Română. Asta nu înseamnă că lumea ştie foarte bine ce se întâmplă în Academia Română, dar oamenii îşi doresc să-şi pună încrederea în nişte instituţii care mai păstrează o patină inclusiv identitară şi care sunt poate un semn de soliditate sau de stabilitate într-o lume care arată prost.

Cele mai prost văzute instituţii din România sunt Parlamentul, Guvernul şi Preşedinţia. Putem să spunem că nu e natural ca într-o lume modernă să te bazezi pe Biserică, Armată şi Academie în continuare, dar asta nu este vina acestor instituţii. Asta e vina celorlalte instituţii care nu reuşesc să crească”, a mai explicat Dan Dungaciu.  

VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel