Data publicării:

În cazul Videanu, „fapta nu există”. Adrian Negrescu: Este un mare semn de întrebare

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Analistul economic Adrian Negrescu a vorbit despre o problemă în dosarele care vizează infracțiuni economice, respectiv și în cazul dosarului Romgaz - Interagro.

Un complet de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât definitiv miercuri achitarea omului de afaceri Ioan Niculae şi a fostului ministru al Economiei Adriean Videanu pentru constituire a unui grup infracţional organizat şi delapidare în dosarul Romgaz - Interagro. Prejudiciul calculat de procurori se ridica la peste 60 milioane de euro.

În cazul Adriean Videanu, prejudiciul calculat de procurori este de peste 60 milioane de euro, pe motivul că 'fapta nu există'. În acest context, l-am întrebat pe analistul economic Adrian Negrescu cine plătește paguba și cum are de suferit industria românească.

Concrert, acuzaţiile DIICOT arătau faptul că firma lui Ioan Niculae, Interagro (care operează mai multe combinate de îngrăşăminte chimice) a luat ilegal gaze din producţia internă a României la preţuri foarte mici, adică aproximativ un sfert din preţul practicat pe piaţă.

'Este un mare semn de întrebare legat de modul cum au fost construite aceste dosare, de probatoriul întocmit de procurori și de măsurile administrative luate împotriva inculpaților, din prisma înghețării averii acestora și problemele generate în companiile pe care aceștia le gestionează. Nu este un caz singular. Sunt multe astfel de situații în economia românească, cu tot felul de dosare în care ți se blochează conturile, activitatea economică.', a spus Adrian Negrescu.

'Iar ulterior, în justiție se dovedește, după ani, că tu 'inculpat ai avut dreptate' în relația cu statul. Este, pur și simplu, o mostră de incompentență și de modul cum sunt administrate probele în dosarele de justiție. Vrem o justiție curată, care să acționeze rapid, eficient și, cel mai important, în sprijinul oamenilor, nu să sancționeze bănuielile legate de comiterea unor infracțiuni.', a zis Adrian Negrescu.

'Inculpații în acest dosar, probabil, se vor îndrepta împotriva statului român și vor cere despăgubiri pentru pierderile cumulate în toți acești ani de judecarea a dosarelor. Și statul român, probabil, va fi bun de plată. Nu este nici primul și, probabil, nici ultimul dosar. Să nu uităm că și frații Micula au câștigat un proces împotriva României, printr-o instanță la Washington, nu la București.', a declarat Adrian Negrescu.

'Avem o problemă în acest sens, mai ales în dosarele care vizează infracțiuni economice, acolo unde legislația este interpretabilă, iar probele pe care procurorii le oferă judecătorilor și care duc la măsuri administrative, precum înghețarea conturilor, blocarea averilor și alte elemente care țin, până la urmă, și de imaginea businessului și a persoanelor asociate, toate acestea, din păcate, sunt din ce în ce mai multe ori controversate. Adică, nu au garanția de legalitate indubitabilă în raport cu respectarea legii.', a spus Adrian Negrescu.

'Este rolul statului, al justiției, să sancționeze încălcarea legii, inclusiv din punct de vedere economic. Este foarte important ca organele de anchetă să intervină în dosarele economice și să sancționeze acolo unde, într-adevăr, se încalcă legea, dar trebuie să avem mai mulți profesioniști în domeniu. Trebuie oameni care, dincolo de cum sunt pregătiți din punct de vedere juridic, să înțeleagă faptul că economia este un domeniu vast. Este un domeniu în care dacă nu ai cunoștințe reale despre cum funcționează mecanismele economice, relațiile între companii, este foarte dificil să dai un verdict legat privind legalitatea sau ilegalitatea unui act comercial.', a mai spus analistul economic pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel