Data publicării:

În atacul din Israel, teroriștii erau drogați cu captagon. Ce se întâmplă cu ei după consum

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
În atacul din Israel, teroriștii erau drogați cu captagon.

Mai multe detalii despre acest subiect ne-a dat specialistul antidrog - Cătălin Ţone.

„Teroriștii din 7 octombrie aveau buzunarele pline cu CAPTAGON (clorhidrat de fenetilină) denumit „cocaina săracului”,  “drogul teroriștilor” ori “drogul jihadiștilor”.

Mulți dintre teroriștii Hamas care au participat la atacul din 7 octombrie din sudul Israelului aveau în buzunare un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”. Produs în Liban și Siria, drogul este folosit și de teroriștii ISIS.

Armata israeliană a găsit tablete de Captagon în buzunarele militanților Hamas uciși în urma atacului din 7 octombrie. 

Mulți dintre membrii Hamas care au participat la acel masacru au înghițit Captagon, o amfetamina produsă în Liban și Siria și cunoscută ca fiind folosită de teroriștii ISIS. 

Armata israeliană a descoperit astfel de tablete la locul masacrelor și în buzunarele prizonierilor Hamas. 

Este un drog cunoscut și sub numele de „cocaina săracului”.

Cei care consumă acest drog:

 

-au o rezistență crescută la oboseală, 


-o stare de euforie permanentă, 


-nu mai simt durerea sau frica


-nu simt foamea și setea 


-pot să nu doarmă zile întregi.

Această amfetamină poate fi și injectată. 

De altfel, seringi cu urme de Captagon au fost găsite și în casele atacatorilor din Europa.  Amfetamina este un stimulent al sistemului nervos central, care provoacă hipertensiune arterială și tahicardie.  Efectele după administrarea orală apar după 30 de minute și durează multe ore.

Captagon este produs în principal în Siria și Liban, iar traficanții trimit drogurile în Arabia Saudită, în țările din Golf dar și în Europa Vestică, principalele centre de trafic și consum de droguri. 

Observatorul European al Drogurilor consideră că grupările armate care au legătură cu regimul sirian din Liban și chiar în Siria joacă un rol major în comerțul cu această substanță.  Răspândit printre militanții Statului Islamic, acesta a generat în ultimii ani o afacere de 10 miliarde de dolari pe an în Orientul Mijlociu. 

Folosirea amfetaminelor de către teroriști nu este o noutate, dar confirmarea Israelului readuce în atenție momente întunecate din istorie. 

De exemplu, soldații lui H#tler au folosit pe scară largă amfetaminele, iar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial drogul a fost distribuit soldaților de către medicii militari. 

Într-un raport al Der Spiegel se arăta că peste 35 de milioane de doze de câte 3 miligrame de Pervitin au fost ambalate pentru forțele terestre și aeriene germane între aprilie și iulie 1940. 

Inclusiv despre autorii atacului de la Bataclan din 2015, din Franța, s-a spus că ar fi fost drogați cu Captagon. 

Captagon este una dintre denumirile comerciale ale compusului medicamentos numit clorhidrat de fenetilină. 

În Siria de astăzi, pastilele vândute sub numele de Captagon conțin mai puțin fenetilină, compusul activ care se găsește în Captagonul ca marcă comercială. În schimb, pastilele produse în Siria sunt de obicei un cocktail de substanțe mai comune, inclusiv cafeină, amfetamină și teofilină. 

Formulele sunt adaptate în funcție de resursele disponibile. Pastilele narcotice traficate de Siria sunt inscripționate în mod obișnuit cu o semilună, marcă a Captagonului autentic. 

În țară se găsesc însă pastile Captagon de două feluri: pastile galbene de calitate inferioară și pastile albe de calitate superioară. Acestea din urmă sunt mai scumpe și tind să fie exportate. Acestui drog i se mai spune și „cocaina săracului”, pentru că este relativ ieftin. 

Consumul de Captagon în interiorul Siriei a devenit o obișnuință în întreaga țară, unde o pastilă avea, la începutul anului 2021, o valoare de stradă cuprinsă între 0,5 și 1 dolar.

Cu toate acestea, principala piață externă pentru Captagon este Peninsula Arabică - în special Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite - unde este folosit ca drog recreațional. 

În statele bogate din Golf, valoarea pilulei urcă vertiginos până la 20 de dolari sau chiar mai mult. O singură pastilă de Captagon poate fi fabricată cu costuri foarte mici, iar unitățile de producție sunt foarte mobile. 

Sintetizarea drogului necesită puțin echipament și doar cunoștințe chimice rudimentare. 

Deoarece 5.000 de pastile încap într-o cutie de pantofi care cântărește aproximativ 1 kg, drogul este extrem de ușor de disimulat  pentru a fi exportat în cantități enorme. 

CEA MAI MARE CAPTURĂ DE CAPTAGON DIN ROMÂNIA

La data de 30 august 2020, a ajuns în Portul Constanța o navă ce transporta două containere, cu 40 de tone de produse nealimentare, trimise din Portul Latakya, Siria și care ar fi tranzitat Turcia.

În urma unui control desfășurat în unul dintre cele două containere au fost descoperite, disimulate, 1.480 kg. de hașiș și 751 kg. de pastile de captagon (4.024.250 de pastile de captagon).

Valoarea de piață a drogurilor este de aproximativ 60.000.000 de euro.

Drogurile ar fi fost disimulate între marfa legală, astfel încât să se evite descoperirea acestora prin mijloace tehnice specifice de detectare a acestor substanțe.

Marfa de acoperire era săpun organic cu o densitate foarte mare, care avea menirea de a masca drogurile ce se aflau între cutiile de carton ce conțineau săpun.

Captura a fost cea mai mare captură de pastile de captagon și hașiș din istoria României. 

CEA MAI MARE CAPTURA DE CAPTAGON DIN LUME

În anul 2020, poliția italiană a capturat în portul Salerno 14 tone de captagon, sub forma a 84 de milioane de tablete, produs în Siria de către gruparea jihadistă Statul Islamic”, ne-a transmis Cătălin Țone.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel