În aceste judeţe îşi duc traiul, de pe o zi pe alta, cei mai săraci pensionari din România. Unii se descurcă cu doar 40 de lei pe zi
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Iată judeţele în care trăiesc cei mai săraci pensionari din ţară!

Deși pensionarii din toată țara se confruntă cu probleme serioase de ordin financiar, mai ales în contextul inflației și al scumpirilor din energie, există câteva județe care sunt considerate polul sărăciei. În Botoșani, Giurgiu și Vrancea sunt județele în care se găsesc cei mai săraci pensionari. Acolo, seniorii au o viață grea, iar acest lucru se întâplă pentru că au cele mai mici pensii din întreaga țară. În unele județe, pensia media abia atinge 1.400 de lei pe lună.

Cea mai redusă pensie medie este în Botoşani, de 1409 lei pe lună. Acolo, pensionarii trăiesc în medie cu 46 de lei pe zi. Judeţele Giurgiu şi Vrancea sunt şi ele la polul sărăciei din ţara noastră.

Există și județe în care pensionarii o duc ceva mai bine. Cea mai ridicată pensie medie este în Hunedoara, de 2345 de lei pe lună. Din urmă vine judeţul Braşov, dar şi Capitala.

Creşterea punctului de pensie cu 12,5% de la 1 ianuarie ar aduce în plus 176 de lei, în medie, pensionarilor din Botoşani. Acolo unde avem cea mai redusă pensie medie din ţară.  La polul opus, în Hunedoara, judeţul cu cea mai ridicată pensie medie, majorarea de la 1 ianuarie va aduce în plus seniorilor aproximativ 295 de lei.

Cum arată veniturile pensionarilor pe județe

Cele mai mici pensii:

Botoşani, pensia medie 1409 lei/ lună = 46 de lei/ zi

Giurgiu, pensia medie 1419 lei/lună

Vrancea, pensia medie 1427 de lei/lună

Cele mai mari pensii medii:

Hunedoara, pensia medie 2354 de lei/lună = 78 de lei/zi

Braşov, pensia medie 2354 de lei/lună

Bucureşti, pensia medie 2.249 de lei/lună

1 din 3 români ar dori "anularea" Crăciunului, din cauza sărăciei

Românii suferă de sărbători. Anul acesta, scumpirile excesive spulberă cheful românilor. Prețurile exagerate la energie, pensiile și salariile mici, dar și inflația galopantă îi oprește pe români din a se bucura de Crăciun. Unul din trei români și-ar dori anularea Crăciunului, arată un sondaj recent. În cele mai multe cazuri, cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, iar copiii din mediul rural vor fi poate cei mai afectați de această situație. În aceste condiții, mulți români nu îndrăznesc să se gândească la sărbătorile de iarnă. Din cauza prețurilor prea mari la alimente și a facturilor uriașe din energie, mulți oameni se tem că nu vor avea ce să pună pe masa festivă, darămite să cumpere daruri pentru cei dragi.

Peste jumătate dintre familiile din mediul rural nu au avut brad de Crăciun, anul trecut

În cazul multora, de brad nici nu poate fi vorba. Cele mai recente date arată că unul dintre trei români ar sări peste acest Crăciun, iar peste jumătate din familiile din mediul rural nu au avut un brad împodobit nici anul trecut. Mai mult, patru din cinci părinți se tem că nu vor putea să-și acopere costurile pentru încălzire în această iarnă. Situația este și mai gravă pentru bătrânii care au pensii extrem de mici. Cea mai mare parte din buget se duce către plata facturilor, a utilităților și pentru medicamente.

Citeşte mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel