În 2020, Marea Britanie întâmpina cel mai sever declin economic din ultimii 300 de ani. Cât de mult s-a redresat între timp?
Marea Britanie a înregistrat cel mai sever declin al economiei din ultimii peste 300 de ani în 2020, când s-a confruntat cu impactul pandemiei de COVID-19, arată datele actualizate publicate luni de Oficiul Naţional de Statistică (ONS), transmite Reuters.
PIB-ul Regatului Unit s-a contractat cu 11% în 2020, cel mai sever declin de la "Îngheţul sever" din 1709, conform datelor istorice din arhiva Băncii Angliei (BoE).
Pe măsură ce mai multe date devin disponibile, statisticienii britanici actualizează estimările privind evoluţia economiei.
Anterior, ONS previzionase un declin al economiei britanice în 2020 de 9,3%, care ar fi fost cel mai semnificativ de la Primul Război Mondial.
Scăderea de 11% în 2020 este cea mai mare din rândul G7 (principalele ţări industrializate din lume), depăşind Spania, care a raportat un recul de 10,8%.
Revizuirea în scădere a datelor din Marea Britanie reflectă contribuţiile mai reduse de la retaileri şi sistemul de sănătate, faţă de previziunile iniţiale.
"Costurile cu care s-a confruntat sistemul de sănătate au fost mai ridicate decât s-a estimat iniţial, ceea ce înseamnă că a fost mai scăzută contribuţia generală la economie", a explicat statisticianul ONS Craig McLaren.
În 2021, economia britanică s-a redresat semnificativ, în noiembrie anul trecut ajungând la nivelul anterior pandemiei. Din cauza inflaţiei ridicate, Banca Angliei se aşteaptă la o recesiune spre finalul acestui an.
Luna viitoare, ONS va publica datele actualizate privind evoluţia PIB-ului Regatului Unit în 2021 şi în primul semestru din 2022, scrie Agerpres.
Soldații britanici, îndemnați să-și anunțe familiile că ar putea fi trimiși să lupte împotriva Rusiei. Pericol într-o țară NATO
Trupele britanice trebuie să-și avertizeze familiile că ar putea fi dislocate pentru a lupta împotriva Rusiei, a declarat un soldat de top, scrie Daily Mail. Adjutantul Paul Carney a cerut trupelor din Marea Britanie să-i avertizeze pe cei dragi că lumea se confruntă cu "noi realități" și că Marea Britanie este "gata să contracareze orice agresiune".
"Este important să îi pregătim pe cei dragi și familiile noastre, care au adesea cel mai greu rol în absența noastră. Ce vă cer acum este să aveți discuții despre o potențială relocare cu ei. Găsiți numere de contact pentru rețelele de asistență și persoane relevante care vă pot ajuta, cum ar fi ofițerul de asistență socială. Lumea s-a schimbat și trebuie să fim pregătiți pentru noi realități", a spus Paul Carney, potrivit revistei Soldier.
Forțele de infanterie Royal Marines sunt staționate la ambasada Marii Britanii din Kiev, în timp ce mii de soldați ucraineni primesc o pregătire militară importantă pe pământurile britanice.
Avertismentul sumbru al ofițerului Carney vine în momentul în care Rusia părea să trimită spioni să saboteze o fabrică de arme din statul membru NATO, Albania. Doi bărbați cu pașapoarte rusești și un cetățean ucrainean, cel mai probabil dintr-una dintre republicile separatiste conduse de Moscova, au încercat să intre în fabrica de arme, a susținut Ministerul Apărării al Albaniei. Astfel, trei soldați albanezi care apărau depozitul au fost stropiți cu arme chimice, au declarat oficialii din Tirana.
Ei au adăugat: "Ofițerii care păzeau uzina au reacționat imediat, dar în timpul eforturilor lor de a-i opri pe cei trei cetățeni străini, doi dintre soldații noștri au fost răniți".
Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat că cele trei persoane sunt "suspectate de spionaj".
Ofițerii i-au arestat pe cei trei bărbați, soldații albanezi fiind acum internați în spital cu boli cauzate de aparenta otrăvire chimică. Se spune că sunt într-o stare stabilă.
Ministerul apărării a declarat că unul dintre cei arestați, identificat doar ca un MZ de origine rusă, în vârstă de 24 de ani, a intrat pe teritoriul fabricii și încerca să facă fotografii. Alți doi, o rusoaică identificată ca ST, de 33 de ani, și un ucrainean FA, de 25 de ani, au fost de asemenea arestați în apropiere.
Baza militară Gramsh din centrul Albaniei este o locație neobișnuită pentru "turiștii" străini. Albania s-a alăturat alianței militare occidentale în 2009.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News