Data actualizării:
Data publicării:

În 2017, USR îi cerea lui Iohannis anchetarea deciziilor politice. De când Voiculescu e ”penal”, reziștii s-au sucit

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp
Vlad Voiculescu, agent electoral USR în Capitală și pe Facebook
Vlad Voiculescu, agent electoral USR în Capitală și pe Facebook
USR s-a sucit după ce un membru marcant al său, Vlad Voiculescu, este anchetat penal în dosarul vaccinurilor. 

Dacă în 2017 îi cerea lui Iohannis să întoarcă legea administrației locale, astfel încât primarii și consilierii locali să poată fi anchetați pentru oportunitatea deciziilor, acum susține că răspunderea demnitarilor este doar una politică. Tot în 2017, USR critica dur Curtea Constituțională pentru că a deschis calea demiterii Laurei Codruța Kovesi, pe motiv că a anchetat o decizie politică. Reziștii reproșau CCR exact ce ar vrea azi să se aplice în cazul lui Voiculescu.

Deși a strâns capital electoral cu lozincile ”DNA să vină să vă ia” și ”Fără penali în politică”, USR s-a făcut scut în jurul lui Voiculescu, iar Cătălin Drulă a tot insistat că, pentru actele de oportunitate ale unui decident, acesta trebuie să răspundă numai din punct de vedere politic.

”N-am fost de acord cu ei la multe decizii, iar Vlad Voiculescu a şi fost dat afară din guvern pentru că i-a deranjat pe speciali care voiau centre de vaccinare doar pentru ei. Totuşi, deciziile de oportunitate, mai ales în condiţii de criză, sunt exact acestea”, a spus Drulă.

Atât Voiculescu, cât și Drulă susțin că ancheta este un abuz al unui procuror anti-vaccinist. ”Acest procuror nu a găsit niciun text de lege care să fie încălcat. A ales un text extrem de vag din legea finanţelor publice, care spune că banii publici trebuie cheltuiţi cu grijă", a spus Drulă.

”Modificarea riscă să compromită MCV”

În 2017, USR îi scria lui Klaus Iohannis, cerându-i să întoarcă legea 140.

”Apreciem că modificările aduse prin această lege Legii Administraţiei Publice Locale şi Legii privind Statutul Aleşilor Locali vor avea un impact major asupra transparenţei decizionale a aleşilor locali în ceea ce priveşte cheltuirea banului public şi contravin principiilor unor documente programatice şi de politici publice multianuale asumate de România cu parteneri europeni şi internaţionali. Subliniem faptul că modificările aduse prin această lege vor avea un impact semnificativ asupra luptei împotriva corupţiei şi favorizează un mediu propice corupţiei în administraţia publică”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă de USR preşedintelui Klaus Iohannis.

USR era revoltată de articolul 128, care prevede că «aprecierea necesităţii şi oportunitatea adoptării şi emiterii actelor administrative aparţine exclusiv autorităţilor deliberative, respectiv executive şi nu pot face obiectul controlului altor autorităţi».

”Semnalăm faptul că acest alineat acordă aleşilor locali dreptul de a decide discreţionar asupra necesităţii şi oportunităţii unor acte administrative şi îi absolvă de responsabilitatea de a răspunde în faţa controlului autorităţilor competente, lucru care contravine ideii de gestionare responsabilă a riscurilor de comportamente lipsite de integritate şi, mai mult, încurajează comportamente lipsite de integritate”, îi spunea lui Iohannis partidul dlui Drulă și Barna.

De asemenea, USR atrage atenţia asupra faptului că prevederea respectivă contravine și Constituţiei, iar modificările riscă să compromită progresele, încă insuficiente, din recomandările MCV, care cer măsuri suplimentare de prevenire şi combatere a corupţiei etc.

Nici dl Drulă, nici dl Barna și cu atât mai puțin Vlad Voiculescu nu au fost de acord, în 2017, cu decizia Curții Constituționale a României privind anchetarea de către DNA a miniștrilor, în cazul Ordonanței 13. CCR a decis că DNA şi-a depăşit atribuţiile în momentul în care a început o anchetă ce viza Guvernul, în cazul adoptării acestui act. CCR arăta, în motivarea deciziei prin care a constatat existenţa unui conflict între Ministerul Public - DNA şi Guvern că ancheta procurorilor DNA legată de adoptarea OUG 13/2017 nu intra în competenţele procurorilor, deoarece aceştia nu pot face cercetări privind oportunitatea şi legalitatea unui act normativ adoptat de legiuitor.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel