Data publicării:

Imunologul David Greenberg, despre vaccinarea în România și beneficiile ei

Autor: Badoiu Raluca | Categorie: Lifestyle
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Dr. David Greenberg, cel mai mare imunolog a oferit un interviu în exclusivitate despre rolul vaccinării și problemele sistemului medical din România.  

Dr. David Greenberg s-a născut în Israel. A obținut diploma de medic la Universitatea Ben-Gurion din Negev, Beer-Sheva, Israel, în 1991, cu specializarea în Pediatrie. În 1996, și-a făcut  rezidențiatul la Spitalul Pediatric de Boli Infecțioase de la " Spitalul de Copii" în Vancouver, Canada, din 1997 până la 1999.  În colaborare cu cercetători de la diverse universități din întreaga lume, dr. Greenberg a fost  membru al Organizației Mondiale a Sănătății "Vaccin Pneumonie Trial Anchetatorii ". În prezent este membru al consiliului comisiei de învățământ a Societatii Europene de Boli infecțioase pediatrie (ESPID).

De ce este atât de important să avem un program de prevenire al bolilor bazat pe baza vaccinare?

- Deoarece bolile sunt comune, iar unele nu au alt tratament, cum ar fi tetanosul, astfel încât singura cale de prevenire este vaccinarea.

Care este diferența dintre vaccinurile clasice si cele conjugate?

- Sistemul imunitar este imatur la un copil, așadar, nu răspunde la polizaharide și, astfel, copiii au mai multe boli pneumococice. Pentru a depăși această problemă, proteine s-au conjugat cu polizaharide și acest complex ajută sistemul imunitar al copilului și îl protejază de boli pneumococice.

În timpul activității dumneavoastră ca un cercetător, ați văzut multe efecte adverse ale vaccinurilor. Vccinele pneumococice conjugate sunt sigure?

- Da. Vaccinul este bun, de asemenea, au avut un răspuns bun de la sistemul imunitar. Un răspuns bun include răspunsul inflamator. Vaccinul pneumococic conjugat creează un răspuns bun și putem vedea reacții locale, cum ar fi, uneori, umflarea sau înroșirea pielii sau reacții sistemice, cum ar fi febra. Toate acestea sunt ușoare și pentru o scurtă durată.

În România există un aviz negativ privind vaccinarea, știm că alte vaccinuri nu a reușit să aibă o rată bună - HPV. Care este situația în alte țări? Cum putem schimba asta?

- În țările dezvoltate, multe vaccinuri sunt în PNI, inclusiv HPV. Rata de acoperire a vaccinurilor în aceste țări este de peste 80%. Cred că România ar trebui să urmărească să fie ca orice țară dezvoltată. În scopul de a intensifica activitățile de acoperire mari, inclusiv educația părinților și a medicilor, cu sprijinul autorităților, cum ar fi Ministerul Educației, precum și mass-media, acestea ar trebui să ia măsuri pentru a crește gradul de conștientizare a vaccinării în societate. Este important să înțelegem de este bună vaccinarea și  să ne concentrăm asupra bolilor care pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin, cum ar fi meningita sau pneumonia.

 Ați efectuat studii privind rezistența la antibiotice a Streptococcus pneumoniae. Care sunt concluziile pe care ar trebui să ne alarmeze?

- Rezistența la antibiotice este o problemă mare și provocarea apare atunci când trebuiesc tratate  boli infectioase, cum ar fi infecțiile pneumococice. Pe parcursul ultimilor 10 ani niciunun antibiotic nou nu a fost introdus pe piață. În România utilizarea de antibiotice este foarte mare și, astfel, rezistența sa dovedită a fost foarte mare, de până la 80% la penicilină. Aș adăuga că, în țările care utilizează PCV7 și PCV13 rezistența la antibiotice pneumococice a fost redusă cu mai mult de 90%.

 În România vaccinul pneumococic nu este obligatoriu și nu este gratuit, iar autoritățile discută aceste oportunități de peste 2 ani de acum. Veți avea întâlniri cu factorii de decizie din sistemul medical?

- Da, și ei înțeleg importanța de introducere a PCV în PNI.

 De ce este o necesitate acest vaccin pentru toți copiii?

- Deoarece toți copiii au un risc ridicat de a întâlni bolii pneumococice, iar unele pot cauza boli grave, cum ar fi pneumonia, meningita sau boli cu sarcina ridicată, cum ar fi otita medie acută.

 Care sunt lucrurile cele mai importante pe care populația / părinții trebuie să le știe despre vaccinare și, de asemenea, despre vaccinul pneumococic?

- Vaccinurile pot preveni boli grave. Vaccinurile sunt sigure și vaccinul întărește sistemul imunitar al copilului. PCV poate reduce boli care pun în pericol copilul.

 Cum ar trebui medicii și părinții să aleagă vaccinul adecvat pentru copil? Ce fel de vaccin folosesc țările dezvoltate?

- PCV este vaccinul de bază. Cel care acoperă cea mai mare parte a serotipurilor care cauzează boli și serotipuri care sunt rezistente la antibiotice și care au fost folosite în cele mai multe țări din lume, este PCV13.

Cum ați descrie sistemul medical din România , cu accent pe prevenire?

- Sistemul medical din România este în comparație cu țările cu venituri medii. E bun, dar ar trebui să se îmbunătățească. Și să acorde o atenție mai ridicată laturii de prevenire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel