Data publicării:

Impozit pe industria IT. Andrei Caramitru explică ce taxe plătesc specialiştii IT

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Politica
WhatsApp
IT-iști - foto simbol
IT-iști - foto simbol
Andrei Caramitru, fostul consilier al preşedintelui USR Dan Barna, a scris pe Facebook ce taxe plătesc, atât în România cât şi în alte ţări din Europa, specialiştii din IT. Postarea vine în contextul declaraţiei făcute de Ludovic Orban, care declarase că nu este mulţumit de scutirea IT-iştilor de impozit. 

"Pentru cei care vorbesc fără sa înțeleagă și vorbesc de “echitate”, ii rog sa studieze sistemele fiscale din Europa. De exemplu - in Olanda - pentru o firma “Coop” cu obiectiv de Inovație (așa cum sunt UBER sau Google acolo), taxele sunt așa:
- 7% taxă pe profit, 0% taxă pe dividende 
- taxe totale dacă salariul este sub 2000-2500 EUR pe lună: 20% (vs aproape 40% in Ro pentru IT). Pentru salarii mari - 45% 
- pentru cei cu Master sau contribuție directa in Inovație - 30% reducere la toate taxele pe muncă definite la punctul de mai sus", a scris Andrei Caramitru. 

Ludovic Orban, atac la industria IT

„Mie nu mi se pare normal ca IT-iștii să fie scutiți de plata impozitului pe venit. IT-iștii câștigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, vă spun sincer. De ce? Păi un angajat dintr-o forjă sau un șofer de TIR care muncesc în condiții extrem de grele trebuie să plătească impozit pe venit și altul care încasează venituri semnificative și altul care încasează venituri dintr-o muncă mai mult intelectuală, mentală fără discuție, de ce să nu plătească impozit? Neutralitatea fiscală e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus Orban.

Declaraţia a stârnit revoltă în rândurile liberalilor, mulţi dintre liderii locali ai partidului cerând demisia lui Orban de la şefia PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel