Data publicării:
Importanța educației financiare timpurii. Adina Călin (CEC Bank): Cum pot fi învățați copiii să economisească bani / video
Adina Călin, Director Direcţia Produse şi Servicii Bancare din cadrul CEC Bank, a fost invitată la DC News, DC Business şi DC News TV unde a vorbit despre importanța educației financiare pentru copii.
Adina Călin a subliniat importanța începerii educației financiare a copiilor cât mai devreme, ideal chiar de la grădiniță, când copiii pot înțelege concepte simple despre bani și instrumentele de plată. Ea a menționat că cei mici pot avea impresii greșite despre bani, crezând că bancomatele pot elibera sume nelimitate. Potrivit acesteia, educația financiară timpurie ar trebui să includă explicații despre sursa banilor și limitările acestora, astfel încât copiii să înțeleagă că banii sunt rezultatul muncii și nu sunt disponibili fără limită.
„Cum ar trebui făcută educația financiară, de la ce vârstă, ce noțiuni ar trebui să deprindă copiii în anii de școală?”, a întrebat jurnalistul Mihai Ciobanu.
„Educația financiară ar trebui să înceapă cât mai devreme. Se poate face încă din grădiniță când copiii încep să înțeleagă anumite concepte. Cred că e foarte bine să începi cu lucruri foarte simple: ce înseamnă banii, care sunt bancnotele, care sunt instrumentele de plată pe care le folosim la noi în țară.
Fiul meu, când era mic, considera că atunci când mergeam la bancomat cu cardul, de pe acel card se puteau scoate oricât de mulți bani. Adică pentru că există mașina și tu introduci plasticul acolo, el îți eliberează o sumă nelimitată de bani. Bănuiesc că nu este singurul care crede asta.
Cred că este foarte important să începem cu aceste noțiuni, ce se întâmplă, cum se întâmplă. Faptul că ai un card cu care mergi la o mașinărie să scoți cash nu înseamnă că el este nelimitat. Se face în baza unei munci.", a spus Adina Călin.
Părinții trebuie să implice copiii în deciziile ce privesc achizițiile
Adina Călin a subliniat importanța educației financiare timpurii, inclusiv prin utilizarea pușculiței pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă să economisească. În contextul epocii consumerismului și internetului, copiii sunt adesea tentați să cumpere diverse lucruri. Ea sugerează ca părinții trebuie să implice copiii în deciziile ce privesc achizițiile, cerându-le să contribuie din economiile proprii, astfel învățând valoarea banilor și limitările acestora.
„Copiii ar trebui să fie învățați încă de la vârstele mici aceste noțiuni, inclusiv partea de pușculița, că până la urmă, la copiii mici, e bine să deprindem această obișnuință de economisire cu acea pușculiță a lor în care strâng - de la părinți, de la bunici, cu ocazia zilei de naștere - diferite sume de bani.
Copiii noștri sunt născuți în această epocă a consumerismului și a internetului și văd tot timpul câte ceva, tot timpul ar vrea să cumpere ceva. Cel puțin pentru achizițiile mai mari, le spunem: „Ok, niciun fel de problemă. În primul rând, hai să decidem dintre cele trei produse pe care îl alegi”, și de acolo îl rugăm să contribuie și el de la pușculița lui. Punem și noi o parte și îl rugăm și pe el să contribuie cu o anumită sumă, în condițiile în care dacă rămâne fără bani acolo, atunci e clar că nu o să-și mai poată permite niște achiziții pe viitor pentru că el nu mai are e unde să contribuie.
Cred că ar trebui să fie un parteneriat la nivelul familiei și la nivelul școlii. Cred că nu se exclud una pe cealaltă. Evident, copiii preiau foarte mult din comportamentul familiei, din comportamentul pe care îl văd în interior.", a spus Adina Călin la DC News, DC Business şi DC News TV.
DCMedia Group, prin DCNews și DCBusiness, derulează, în luna august, campania DC Educație Financiară, cu rolul de a informa românii despre importanța educației financiare în gestionarea bugetului propriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News