Data actualizării:
Data publicării:

Implicarea vârstnicilor în viața comunității vs. consilierul voluntar al primarului. Rareș Hopincă: Este absolut vital! Să nu credeţi că este o întâmplare...

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Rareș Hopincă, primarul Sectorului 2 al Capitalei, a vorbit despre importanța implicării persoanelor vârstnice  în viața comunității.

Discuția a avut loc în cadrul Congresului Național de Îmbătrânire Activă – ediția a II-a, iar subiectul a fost discutat în panelul cu numărul 5  - Rolul administrației în crearea de ecosisteme urbane smart - moderat de jurnalistul Val Vâlcu.

Val Vâlcu: Sorin Oprescu propusese unor comitete cetăţeneşti să semnaleze disfuncţionalităţile, unde sunt gropi, necazuri. Adică vorbim nu doar de susţinerea vârstnicilor, ci şi de implicarea lor în viaţa cetăţii. Aveţi vreo propunere în aceasta direcţie, un proiect?

Rareș Hopincă: Aş vrea să amintesc că, înainte de Sorin Oprescu, domnul primar Nicolae Onțanu a instituţionalizat, dacă vreţi, această noţiune a consilierului voluntar al primarului în care a implicat foarte mulţi dintre seniorii Sectorului 2 şi nu numai că i-a implicat, dar le-a dat şi responsabilitatea de a avea grijă de micro-comunitățile în care aceştia trăiesc.

Din punctul meu de vedere, este absolut vital să implicăm seniorii cetăţii în conducerea cetăţii din mai multe motive, dar poate cel mai important sau cele mai importante, că nu aş putea să le prioritizez, ar fi aşa... În primul rând, seniorii, de regulă sunt vectori de opinie în micro-comunitățile în care trăiesc. De ce? Pentru că, spre deosebire de noi, cei mai tineri, seniorii noştri au trecut deja o dată, de două ori, de trei ori prin provocările şi greşelile pe care valurile tinereţii le aduc asupra noastră şi au învăţat foarte mult din aceste lucruri. Avem vectori de opinie printre noi, oameni experimentați care ştiu deja cum vom greşi, unde vom greşi, ne pot îndruma, dacă ascultăm şi cum să nu greşim.

Noi trăim într-o societate care se bazează pe principiul solidarităţii între generaţii. Fiecare generaţie atunci când este în putere are obligaţia şi datoria să îi sprijine pe cei mai vulnerabili. (...) Acest lucru se traduce de la exemple simple, inclusiv la mult dezbătutul subiect al pensiilor. Pensia este o expresie a principiului solidarităţii între generaţi. Dumneavoastră aţi muncit o viaţă de om, aţi cotizat iar din cotizaţiile dumneavoastră s-au plătit pensiile celor mai mari decât noi. Noi avem obligaţia să muncim, să dezvoltăm economia, astfel încât fiecare senior din această ţară să poată beneficia de un confort al seniorității, inclusiv prin aceasta pensie oferită de statul român.

Atunci, acest principiu al solidarităţii între generaţii impune respectul faţă de seniorii cetăţii. Acesta ar fi al treilea motiv extrem de important pentru care seniorii trebuie implicaţi în activitatea administrativă, în activitatea guvernamentală, în institutele de cercetare, în mediul academic.

Să nu credeţi că este o întâmplare faptul că cele mai înalte foruri academice beneficiază de ceea ce a spus domnul Vâlcu - Gray Power, de experienţă de viaţă, de pregătirea profesională şi academică a unor oameni care au avut beneficiul, competența, capacitatea de a trece prin viaţă şi de a acumula foarte multe lucruri pe care, la un moment dat, le dau înapoi către societate, de cele mai multe ori, benevol. Ce valoare mai mare am putea noi să avem, cei care temporar gestionam câte o responsabilitate sau alta decât îndrumarea dezinteresată şi benevolă, de multe ori, a unor oameni cu atâta experienţă?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel