Modificarea adusă de Guvern pentru cei care locuiesc la bloc. Se schimbă modul de calcul și costurile pentru consumul de energie termică
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Aura-Anita Murariu
WhatsApp
arhivă personală
arhivă personală
Iată tot ceea ce trebuie să afle un consumator despre noile reglementări cu privire la repartizarea consumurilor de energie termică în condominii!

În Monitorul Oficial, Partea I, nr. 260 din data de 27 martie 2024 s-a publicat Ordinul nr. 7/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire şi apă caldă de consum.

Ordinul nr. 7/2024 pentru aprobarea Regulamentului privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru încălzire și apă caldă de consum, este un document legislativ care stabilește modalitatea de distribuire a costurilor asociate consumului de energie termică în clădirile de apartamente, în scopul unei gestionări mai eficiente și mai echitabile a resurselor de încălzire și apă caldă.

Într-un pas semnificativ către eficiența energetică și echitatea costurilor de întreținere, Guvernul României a anunțat adoptarea Ordinului nr. 7/2024, care introduce un regulament inovator privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu. Acest nou cadru legal vizează optimizarea consumului de energie termică pentru încălzire și apă caldă de consum, aducând modificări semnificative în modul de calcul și repartizare a costurilor asociate.

Regulamentul vizează modalitatea de distribuție a consumurilor de energie termică și a costurilor asociate între locatarii din blocurile condominiu, fie că acestea sunt conectate la un sistem centralizat de furnizare a energiei termice, fie că beneficiază de o instalație proprie de producere a energiei termice situată în cadrul condominiului. Aceasta se aplică în situațiile în care sunt instalate sisteme pentru împărțirea cheltuielilor de încălzire și/sau de apă caldă menajeră, cu condiția ca distribuția căldurii în clădire să se facă pe verticală. 

Pe de altă parte, regulamentul nu este destinat situațiilor în care în blocurile de tip condominiu există contoare individuale care măsoară direct consumul de energie termică pentru fiecare apartament sau unitate cu funcțiune diferită de cea rezidențială, dacă sistemul de distribuție a căldurii în aceste imobile funcționează pe orizontală.

Este de avut în vedere faptul că textul de lege va intra în vigoare din data de 1 august 2024. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel