Data actualizării:
Data publicării:

Implanturile cerebrale cu cip, tot mai aproape de noi. Daniel David, UBB: ”Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem”

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Freepik @kanpvl07
FOTO: Freepik @kanpvl07
Daniel David, rectorul UBB, susține că în cel mult un deceniu implanturile cerebrale pot deveni o realitate și pentru oamenii sănătoși.

Implanturile cerebrale cu cip, pentru optimizarea atenție sau a memorie, vor deveni o realitate în câțiva ani. ”Oricât ne dăm peste cap, în 5 sau 10 ani o să avem implanturile cerebrale”, a afirmat psihologul Daniel David, rectorul UBB, în cadrul Rethink Summit, desfășurat la Poiana Brașov.

Psihologul Daniel David, rectorul UBB, a explicat la Realitatea Plus în presupune această tehnologie, despre care spune că nu este o noutate, fiind utilizată de ceva vreme în cazul persoanelor cu diferite tulburări psihice sau medicale.

”În primul rând trebuie să înțelegem că acest lucru deja există, astfel de sisteme funcționează în domeniul sănătății, de mai mulți ani, pentru tratamentul unor forme severe de epilepsie, depresie, Parkinson și alte tulburări psihice sau medicale, deci nu este o noutate.

Ce este nou este că treptat aceste tehnologii vor începe să fie implementate pentru oamenii sănătoși, mai ales pe optimizarea atenției și pentru optimizarea memoriei”, a explicat rectorul UBB, Daniel David, la Realitatea Plus.

Daniel David: ”Să fim atenți să protejăm oamenii”

”Și ce am spus eu, care știu că se dezvoltă aceste tehnologii și deja sunt destul de avansate, am spus că trebuie să fim atenți să protejăm oamenii.

Trebuie să protejăm oamenii prin două mecanisme. Unul al științelor sociale, adică să fie vorba despre implicarea acceptabilității sociale, adică dacă oamenii doresc astfel de tehnologii să le asimileze bine, dacă nu, nu, să nu fie forțați, să nu se implementeze mascat sau într-o variantă ascunsă, mereu să fie implicat liberul arbitru al oamenilor.

Și 2, cei care doresc să utilizeze astfel de mecanisme să aibă și acces la ele, să nu oferi asistență în funcție de banii pe care îi ai și o să ne trezim după că vom avea oameni care și-au optimizat atenția și alții care nu și-au permis acest lucru”, a mai spus Daniel David, subliniind încă o dată că această tehnologie nu este o noutate.

”Acestă tehnologie este apărută în zona problemelor psihice, cercetările sunt avansate pe optimizarea subiectului uman.

Eu am venit și am spus hai să ne pregătim pentru aceste vremuri pentru a proteja oamenii în acest demers al exploziei sau al dezvoltării tehnologiei de acest tip”, a mai spus Daniel David.

În ce constă conceptul de optimizare a atenției și a memoriei

Întrebat în ce anume constă conceptul de ”optimizare”, sociologul a explicat că ”optimizare, de exemplu, de a dezvolta atenția. Poți să ai prin stimulare neuro-cerebrală o atenție concentrativă mai mare pe o perioadă mai mare de timp, ar putea să dezvolte memoria de lucru, astfel încât să poți stoca mai multă informație.

Altfel spus, pornești de la oameni sănătoși care nu au o problemă psihologie, o problemă medicală, dar care prin astfel de tehnologii își pot dezvolta abilitățile, de exemplu, cognitive”, a mai spus Daniel David.

Citește și: Inteligența artificială se dezvoltă și în România. UBB implementează un proiect european de 10 milioane de euro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel