Urmărește emisiunea live
Împăratul Japoniei va participa la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta II
Autor: Andreea Ditcov | Publicat pe: 10 sep 2022, 11:01
WhatsApp
Împăratul Naruhito și-a anunțat prezența la funeraliile de stat ale Reginei Elisabeta. 

Împăratul Naruhito al Japoniei intenţionează să participe la funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit joi la vârsta de 96 de ani, au anunţat sâmbătă mass-media nipone, citate de Kyodo, AFP, Agerpres şi Reuters. Şi soţia lui Naruhito, Împărăteasa Masako, ar urma să participe la funeralii, dacă starea sa de sănătate i-o permite, potrivit presei locale. Ar fi vorba despre prima călătorie în străinătate a Împăratului Naruhito după întronizarea sa în mai 2019, după abdicarea tatălui său.

În 2020, împăratul intenţiona să se deplaseze în Regatul Unit pentru primul său voiaj în străinătate de la preluarea atribuţiilor, dar acea vizită a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus. Potrivit postului public nipon NHK, care a citat sâmbătă surse oficiale, guvernul şi Casa Imperială se află în plin proces de pregătiri.

Un gest neobișnuit al Împăratului


Aceasta ar fi o decizie mai degrabă neobişnuită, a subliniat la rândul său cotidianul Mainichi Shimbun, amintind că Împăratul Japoniei nu asistă în general la funeralii în afara frontierelor ţării. Potrivit Kyodo, Împăratul Akihito a fost primul care a făcut acest lucru când, împreună cu soţia sa, Împărăteasa Michiko, a călătorit în Belgia pentru a participa la funeraliile Regelui Baudouin, în 1993.

Presa niponă evidenţiază legăturile strânse între membrii familiilor regale britanică şi japoneză.

Tatăl lui Naruhito, Akihito, a fost prezent în 1953 la încoronarea Elisabetei a II-a, în calitatea sa de prinţ moştenitor al Japoniei.

Actualii împărați au studiat la Oxford

În 1975, Regina Elisabeta a II-a a vizitat Japonia, o premieră pentru un monarh britanic, şi l-a întâlnit pe Împăratul Hirohito, bunicul lui Naruhito. Într-un comunicat publicat după moartea suveranei britanice, Naruhito a salutat "numeroasele realizări şi contribuţii" ale Elisabetei a II-a şi a vorbit despre "imensa sa tristeţe". Atât Împăratul Naruhito, cât şi soţia sa, Împărăteasa Masako, au studiat la prestigioasa universitate britanică Oxford.

Reuters, care citează tot presa niponă, scrie că la funeraliile Elisabetei a II-a ar urma să participe şi premierul Japoniei, Fumio Kishida.

Kishida ia în calcul să participe la funeralii, care ar urma să aibă loc în ceva mai mult de o săptămână, după care se va deplasa la New York, pentru a lua parte la Adunarea Generală a ONU, programată pentru sfârşitul lunii septembrie, a relatat sâmbătă TV Asahi. 

În Japonia a început era Reiwa odată cu încoronarea împăratului Naruhito

Japonia a salutat împăratul Naruhito în 2019 începând cu epoca Reiwa (trad. - De poveste). Naruhito a declarat la acel moment că este "plin de solemnitate" și a promis că va prezenta aceeași compasiune și devotament față de public ca și tatăl său, într-o ceremonie de recunoaștere oficială a încoronării sale, transmite The Guardian. 

"Când mă gândesc la responsabilitatea importantă pe care mi-am asumat-o, sunt plin de un sentiment de solemnitate", a spus acesta într-o ceremonie de la palatul imperial, alături de soția sa, împărăteasa Masako. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?