Data actualizării:
Data publicării:

Impactul telefonului sau spray-ului asupra evoluției tumorilor. Neurochirurgul Benția, Sanador: ”Totul contribuie! Începe cu o banală durere de cap”. Când apar tulburările majore

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Sanatate
WhatsApp
foto pexels.com
foto pexels.com
Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a prezentat motive și simptome ale tumorilor cerebrale în studiourile DC News.

Dr. Dan-Răzvan Benția, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a fost invitatul zilei la interviurile DC Medical și DC News. În cadrul acestui interviu doctorul Benția a atins mai puncte importante legate de tumorile cerebrale.

"Tumorile cerebrale sunt un capitol din oncologie, din tumori în general, cu o pondere din ce în ce mai crescândă. Atât tumorile benigne, cât și tumorile maligne au o pondere generală în cadrul tumorilor corpului și ca valoare absolută cresc de la an la an. Nu avem o explicație foarte bună pentru acest lucru. Sigur, sunt tot felul de supoziții, telefonul mobil, alimentație, spray-uri, aerul poluat și așa mai departe. Nu există o substanță care e dovedită clar, de exemplu roșu carmin, din salam, este clar oncogen, dar dacă ar fi dovedit ar fi un scandal internațional și substanța respectivă ar fi interzisă. Toate contribuie puțin. Interesant este că toți trăim așa, mai puțin cei care nu trăim în Avatar pe planeta Pandora, dar toți trăim pe pământ, indiferent că mâncăm ecologic sau nu. Trăim în același aer poluat, mâncăm la fel din supermarketuri și totuși nu facem cu toții. Avem de-a face o transmitere și un determinism plurifactorial, adică multe cauze. Nu este o cauză. Dacă ar fi o cauză am putea să o eliminăm", a afirmat Dr. Dan-Răzvan Benția.

”Nu ați avut niciodată o durere de cap? Ați fost să vă faceți RMN?”

"Țin să vă spun că multe tumori când sunt foarte mici sunt complet oculte, adică nu au niciun semn. Pot să aibă și niște semne complet nespecifice, de exemplu o banală durere de cap. Nu ați avut niciodată o durere de cap? Ați fost să vă faceți RMN? Când ajung să crească la anumite dimensiuni și să apese pe structuri învecinate, atunci durerile vin atroce cu vărsături, tulburări de echilibru, alterarea stării de conștiență, modificări în globul ocular, pareză, paralizii, crize de epilepsie, sunt tot felul de manifestări care pot apărea. Deja lucrurile sunt evidente atunci, iar pacientul ajunge, sper, într-un serviciu de urgență la un spital mare, după care este văzut de un neurolog care îi dă un CT și un RMN. Acolo se observă formațiunea și e normal să-l trimită către un neurochirurg sau chiar medicul de familie să o facă. Vine pacientul cu dureri mari de cap, vărsături, probleme de echilibru, e o triadă destul de frecventă, d-aia o tot spun. Medicul de familie se prinde în cazul bun, îi dă un CT și un RMN și-l trimite la neurochirurg. Vedeți că neurochirurgul nu e prima interfață, ori e medicul urgentist, ori e medicul de familie, într-un caz mai fericit medicul neurolog", a susținut neurochirurgul.

"Cel mai frecvent semn din neurochirurgie este durerea de cap, asta le spun și studenților, însă are și un mare dezavantaj, este și cel mai nespecific. Gândiți-vă că și o viroză dă dureri de cap, tulburările oculare dau dureri de cap, ai stat în curent ai dureri de cap. Sunt oameni care stau ani de zile cu dureri de cap și au avut tumori benigne de mărimea unui ou. Au luat antiinflamatoare pentru că așa le-a zis medicul de familie. Au fost și cazuri în care au mers la oftalmolog, iar oftalmologul s-a prins pentru că a văzut ceva în spatele ochilor. S-au tot dus pentru picături că nu vedeau bine. Dacă durerile sunt recurente pacientul trebuie să meargă la un doctor", a spus Dr. Dan-Răzvan Benția.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel