Impactul schimbărilor climatice asupra României. Șefa ANM: Fiecare lună, până în prezent, a adus noi recorduri. Ultimele cinci ierni sunt ”în top cele mai călduroase”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), a declarat că anul 2023 a fost caracterizat de extreme meteorologice și a adus mai multe recorduri în ceea ce privește temperaturile în țară.

Aceasta a subliniat că, conform măsurătorilor, există o probabilitate ridicată ca anul 2023 să fie cel mai călduros an la nivel mondial și unul dintre cei mai călduroși ani din istoria României.

”La nivel mondial există o probabilitate foarte ridicată ca anul 2023 să fie cel mai călduros an de când se fac măsurători meteorologice. (...) Nu excludem ca şi în România acest an să fie în top trei ani cei mai călduroşi, luând în considerare simulările pe care deja şi noi le-am făcut în cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Am luat în considerare perioada 1 ianuarie - 31 octombrie 2023 din date măsurate şi o simulare pentru noiembrie şi decembrie 2023, considerând că aceste luni vor fi normale din punct de vedere termic. Ei bine, am încheiat deja luna noiembrie cu o abatere termică pozitivă de 1,7 grade faţă de normalul termic al unei luni noiembrie în ţara noastră şi în condiţiile în care noiembrie şi decembrie ar fi luni normale, anul 2023 ar fi al doilea an cel mai călduros din istorie, cu o abatere termică pozitivă de 1,82 grade Celsius, după 2019, cu 1,92. Practic ne apropiem de pragul-ţintă stabilit prin Acordul de la Paris”, a declarat Elena Mateescu, luni seară, la TVR Info.

FOTO: Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM)

Aceasta a adăugat că 2023 a adus un nou record termic în fiecare lună, marcând o serie de extreme meteorologice. În ianuarie, s-a înregistrat un nou record absolut pentru această lună, iar fiecare lună a adus noi recorduri de temperatură.

2023 a fost un an al extremelor meteorologice. Luna ianuarie a debutat cu un nou record termic absolut pentru o lună ianuarie în ţara noastră, în 18 ianuarie, cu 22,5 grade Celsius la Turnu Măgurele, depăşind recordul anterior din 2001 şi fiecare lună, până în prezent, a adus noi recorduri. Să luăm cel mai recent: cum a debutat luna decembrie din această iarnă, primele trei zile cu valori de până la 20-21 de grade şi în 24 de ore am scăzut cu mai mult de 15-20 de grade pentru că masa de aer rece a adus o schimbare semnificativă”, a adăugat Elena Mateescu. 

Meteorologul a evidențiat că iernile din ultimii ani în România se clasează printre cele mai calde, iar iarna 2022-2023 a fost cea mai caldă înregistrată până acum.

Elena Mateescu a subliniat că, deși iernile au devenit mai blânde, există încă posibilitatea unor scurte perioade de zăpadă și în regiunile joase, nu doar în zonele montane, remarcând schimbările semnificative aduse de masele de aer reci asupra temperaturilor.

Aceste evoluții meteorologice surprinzătoare din ultimii ani arată o tendință de încălzire a temperaturilor și schimbări semnificative în modelele climatice, subliniind necesitatea de a analiza și de a adapta strategii în fața acestei evoluții a vremii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel