Data publicării:

Impact masiv pe piețele internaționale de petrol după embargoul progresiv impus Rusiei, de către Uniunea Europeană

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Preţul petrolului şi-a extins marţi creşterile, după ce UE a acceptat să reducă importurile de petrol din Rusia, alimentând îngrijorările legate de o piaţă deja tensionată din punct de vedere al ofertei, pe fondul creşterii cererii înainte de perioada de vârf a sezonului de vară, în SUA şi Europa.

Petrolul Brent pentru luna iulie, care expiră marţi, a crescut cu 1,13 dolari, atingând un nou maxim al ultimelor două luni de 122,80 dolari pe baril. Contractul pentru luna august, mai activ, a crescut cu 1,34 dolari, la 118,94 dolari, potrivit Reuters.

Contractele futures pentru ţiţeiul american West Texas Intermediate se tranzacţionau la 118,25 dolari pe baril, în creştere cu 3,18 dolari faţă de închiderea de vineri.

Ambele repere au înregistrat creşteri zilnice începând de miercuri. Liderii Uniunii Europene au ajuns la un acord de principiu pentru a reduce cu 90% importurile de petrol din Rusia până la sfârşitul anului 2022, rezolvând un impas cu Ungaria în ceea ce priveşte cea mai dură sancţiune a blocului împotriva Moscovei de la invazia din Ucraina de acum trei luni.

"Este cu siguranţă foarte optimist pentru preţul petrolului, bazându-se pe tensiunile de aprovizionare. Preţul petrolului se îndreaptă acum spre maximele din martie", a declarat Tina Teng, analist de piaţă la CMC Markets.

Preţul petrolului a urcat în martie la cel mai ridicat nivel din 2008 şi a crescut cu peste 55% până acum în acest an. Acestea ar trebui să atragă şi mai mult sprijin, deoarece se aşteaptă ca cererea din China să se relanseze după relaxarea restricţiilor COVID-19.

Shanghaiul a anunţat că a pus capăt blocajului de două luni şi va permite marii majorităţi a locuitorilor din cel mai mare oraş din China să-şi părăsească locuinţele şi să-şi conducă maşinile începând de miercuri. În ceea ce priveşte producţia, OPEC+ va respecta acordul de anul trecut la reuniunea de joi, cu o creştere modestă a producţiei în iulie cu 432.000 de barili pe zi, au declarat surse oficiale, respingând apelurile occidentale pentru o creştere mai rapidă pentru a reduce preţurile în creştere.

Membrii grupului susţin că piaţa petrolului este echilibrată şi că recentele creşteri de preţuri nu au legătură cu factorii fundamentali, notează Mediafax.

UE, noi sancțiuni către Rusia. Ce presupune embargoul progresiv asupra importului de petrol rusesc

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, au convenit să interzică în mod progresiv exportul de petrol rusesc către UE, conform unui anunţ făcut de preşedintele Consiliul European, Charles Michel, transmit marţi Reuters şi AFP. 

Această reducere, care va fi pusă în aplicare până la sfârşitul anului,'acoperă imediat mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia, tăind o sursă uriaşă de finanţare pentru maşina sa de război' şi punând o 'presiune maximă' asupra Moscovei pentru ca aceasta să înceteze războiului, a scris pe Twitter Charles Michel.

Datorită angajamentului voluntar al Germaniei şi Poloniei de a opri importurile, embargoul va elimina 'aproximativ 90%' din importurile europene de petrol rusesc până la sfârşitul anului', a precizat, pe Twitter, preşedinta Comisie Europene, Ursula von der Leyen. Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă.

Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei, care nu are ieşire la mare, depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel