Data actualizării:
Data publicării:

Imobiliarele au luat fața comerțului în România, în fața străinilor: Al doilea mare sector de investiții. Creștere cu peste 200% în 9 ani

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto pexels ilustrativ
foto pexels ilustrativ

Investițiile străine directe în sectorul imobiliar din România plasează acest sector pe locul al doilea în țara noastră, înaintea comerțului. 

Alegeri prezidentiale 2024

Nu mai puțin de 12 miliarde de euro ar fi atras imobiliarele din România, În 2021 față de 2012 procentul investițiilor străine în sectorul imobiliar din România aproape s-a dublat, crescând de la 9,2% la 17,4%, conform analizei Cushman & Wakefield Echinox, bazată pe datele Băncii Naționale a României. 

Astfel, imobiliarele și construcțiile au ajuns să reprezinte al doilea domeniu de atragere a investițiilor străine în România, după industria prelucrătoare, care reprezintă un procent de 30%. Pe locul al treilea se află comerțul, cu 17,2%. 

Creștere cu 219% în 9 ani

 

Conform sursei citate, soldul investițiilor străine directe (ISD) din sectorul construcții și tranzacții imobiliare a ajuns la finalul anului 2021 la 17,4 miliarde de euro, înregistrând cea mai mare rată de creștere dintre toate sectoarele economice în perioada 2012-2021, respectiv de 219%. 

În ultimii zece ani, în țara noastră, au fost construite proiecte imobiliare de birouri, retail, industrial și logistică în suprafață totală de circa 7 milioane de metri pătrați la nivel național, pornind de la un stoc de 5,5 milioane de metri pătrați contabilizat în 2012. Mai mult, segmentul rezidențial a început să beneficieze și el, cu precădere în ultimii 5 ani, de prezența crescută a investitorilor străini, dezvoltatori ce fie au finalizat, fie au în diverse stadii de execuție construcția a zeci de mii de locuințe în principalele orașe ale țării, arată comunicatul de presă. 

Un reprezentant al companiei citate spune că media investițiilor pe an în sectorul imobiliar/construcții se ridică la 1,2 miliarde de euro, remarcând și importanța capitalului autohton, tot mai vizibil. 

În final, se transmite un semnal către decidenți: ”Din acest punct de vedere, autoritățile au o mare responsabilitate în crearea unui cadru legal și fiscal transparent și predictibil dezvoltărilor și investițiilor imobiliare, în condițiile în care România se află în competiție pentru atragerea acestui capital. Din păcate, situația creată la nivelul Bucureștiului în ultimii 2 ani a determinat numeroși dezvoltatori să își reevalueze opțiunile de investiții”.  

Amintim că grupul DCMedia Group, din care face parte DCNews, a organizat, recent, o dezbatere legată de sectorul imobiliarelor și al construcțiilor din România și, în special, din București, numită Cum (NU) construim în România. Soluții la provocările momentului. Conferința a atras foarte mult interes atât din spațiul investițional, cât și din cel privat, care a privit semnalele privind posibila evoluție a sectorului. 

Dacă ai ratat dezbaterea, o poți urmări aici

Printre alți invitați, Andrei Diaconescu (One United Properties) remarca tocmai situația din capitală: ”Trebuie să fim conștienți că toți acești investitori mari își pot muta interesul către alte orașe (altele decât București n.r.), ceea ce ar fi o situație fericită pentru România, sau către alte țări. Fie că vrem, fie că nu vrem, exact acești investitori mari sunt cei care dau tendințele într-o piață, sunt cei care schimbă imaginea orașului, care schimbă viețile oamenilor, modul de locuire și modul de lucru. Ei au nevoie de încredere și de predictibilitate. Dacă sunt chemat astăzi să investesc 100 de milioane într-un teren, vreau să știu că după 2, 3 sau 4 ani, după ce o să reușesc în mod legal să obțin avizele pentru proiectul respectiv, voi putea construi în parametrii de la achiziție. Dacă nu reușim să creăm această predictibilitate, în realitate vom favoriza doar investițiile mici, oportuniste, speculative. Nu vom avea o dezvoltare sustenabilă”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel