Urmărește emisiunea live
VINIETĂ OXIGEN TAXĂ. ALDE București, anunț
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Grupul consilierilor generali ai ALDE, format din Tomnița Florescu,  Claudiu Catana, Tudor-Tim Ionescu și Valentin Voicu,  consideră necesare măsurile prevăzute în proiectul de hotărâre CGMB privind  îmbunătățirea calității aerului în Municipiul București.

„Definirea așa-numitului „inel median" al Capitalei ca „Zonă de Acțiune pentru Calitatea Aerului" și restricționarea accesului autovehiculelor cu normă de poluare până la Euro 4, prin impunerea achitării contravalorii vinietei „Oxigen" sunt măsuri pe care administrațiile locale din mari orașe ale Uniunii Europene le-au adoptat pe scară largă în ultimii 10 ani. În aceste orașe, măsurile de acest tip și-au dovedit din plin eficiența, aerul devenind mult mai respirabil în zonele vizate de restricții”, se precizează într-un comunicat de presă.

„În același timp, consilierii ALDE consideră că proiectul de hotărâre al CGMB comportă mai multe amendamente, dintre care cel mai important ni se pare includerea pe lista autovehiculelor exceptate de la restricții mașinile cu masă mai mică de 5 tone cu motorizări care utilizează combustibil tip GPL. Potrivit tuturor studiilor efectuate la nivelul Uniunii Europene, motoarele GPL sunt cu până la 96% mai puțin poluante decât motoarele diesel și cu până la 68% mai puțin poluante decât cele pe benzină.

În opinia noastră, acest set de măsuri necesare îmbunătățirii aerului ar fi putut fi amânat până după încheierea lucrărilor la unul dintre proiectele importante menite să degreveze traficul din București – extinderea integrală la patru benzi a actualei linii de centură. Considerăm că măsurile restrictive ale administrației trebuie să urmeze unor alternative realizate în practică și de care cetățenii beneficiază în acel moment. Totuși, ținând cont de situația în care se află România la nivelul Uniunii Europene (declanșarea, în anul 2011, a procedurii de infringement pe calitatea aerului), consilierii generali ai ALDE vor vota proiectul de hotărâre cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2020”, conform comunicatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel