Îmbatrânirea naturală. Sfaturi VITALE de la medici pentru combatere
Îmbătrânirea naturală a fost asociată cu o pierdere de 1 % a masei musculare de la vârsta de 30 de ani, o pierdere ce devine accentuată însă după 70 de ani, arată specialiștii. Astfel, potrivit cifrelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul persoanelor sarcopenice în 2016 a fost de 10.869.527, cifră ce va crește cu peste 72% până în anul 2045.
Îngrijorător nu este numai numărul mare de persoane afectate, ci și implicațiile pe care le presupune pierderea de masă osoasă sau musculară asupra individului și calității vieții acestuia, susținut la unison specialiști din toată țara.
În cadrul Conferinței Sarcopenia și fragilitatea vârstnicului – Declinul funcțional musculo-scheletic au fost prezentate metode care pot preveni îmbătrânirea naturală.
Lucrările științifice au fost deschise de Prof. Univ. Dr. Cătălina Poiană, coordonatorul științific al manifestării, care a prezentat punctul de vedere al endocrinologului.
„Suntem undeva ca Yin și Yang: hormonii anabolici scad - testosteronul, cortizonul crește, înaintăm în vârstă și câștigăm sarcopenie. Un alt element important este modificarea paternului de somn pe măsură ce înaintăm în vârstă și fragmentarea somnului. Reducerea somnului cu unde lente, trezirile frecvente și apneea de somn atrag un puternic dezechilibru hormonal, care presupune de asemenea, scădearea hormonului de creștere... Cu cât avem mai multe deficite hormonale și anomalii hormonale, cu atât sindromul de sarcopenie evoluează către ceea ce se cheamă sindromul de fragilitate al vârstnicului”, a afirmat președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București.
Importanța nutriției și a exercițiului fizic, a stilului de viață sănătos, a fost adusă în dezbatere de Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu.
„Starea nutrițională a vârstnicului sau a adultului de vârsta a treia, nu este consecința unor evenimente recente, ci este consecința unei stări nutriționale, a unei nutriții bune sau mai puțin bune din perioada copilăriei, din perioada adultă”, a spus acesta.
El a mai punctat faptul că exercițiul fizic este a doua mare componentă a stilului de viață care influențează osteosarcopenia, obezitatea sarcopenică și fragilitatea, recomandând mersul pe jos, extrem de benefic.
Rolul vitaminei D în prevenția îmbătrânirii patologice și corelațiile cu riscul de cădere au fost aduse în dezbatere de către Dr. Laura Condur și Asist. Univ. Dr. Cristina Căpățînă.
Fenomenul de îmbătrânire nu poate fi prevenit în totalitate, dar poate fi îndepărtat, printr-un stil de viață sănătos și prin eliminarea factorilor de risc, susțin specialiștii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News