Imagini cu epava Titanicului, din 1986, care nu au mai fost văzute până în prezent / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Un total de aproximativ 80 de minute de imagini rare, nevăzute până în prezent, au fost înregistrate în timpul expediției la epava Titanicului din 1986

Un nou set de imagini ale epavei RMS Titanic au fost publicate miercuri. Imaginile au fost realizate în timpul expediției de pionierat din 1986, care a oferit primele imagini ale transatlanticului scufundat în călătoria sa inaugurală cu mai bine de șapte decenii înainte, conform The Guardian.

Imaginile nu au fost văzute până în prezent și provin de la Institutul Oceanografic Woods Hole (WHOI) din Massachusetts, care a colaborat cu exploratorii francezi pentru descoperirea rămășițelor navei.

Lansarea comemorează cea de-a 25-a aniversare și relansarea filmului de succes Titanic, al cărui regizor și scenarist, James Cameron, continuă să susțină cercetarea Titanic.

Nava s-a scufundat în 1912 și a dus la pierderea a peste 1.500 de vieți, după ce a lovit un aisberg, într-una dintre cele mai mortale și mai importante dezastre maritime din istorie.

Un oceanograf din Woods Hole, Robert Ballard, și exploratorul francez Jean-Louis Michel au localizat bucăți mari de resturi în 1985 la aproape 2,5 mile sub suprafața Atlanticului, la aproximativ 400 de mile de Newfoundland.

Ballard a condus expediția în anul următor, înregistrând videoclipuri în interiorul navei, folosind un submersibil de adâncime numit Alvin și o cameră la distanță mai mică și mai manevrabilă, numită Jason Jr, care putea trece prin deschideri înguste.

„La mai bine de un secol de la pierderea Titanicului, poveștile despre navă continuă să incite”, a spus Cameron într-un comunicat în această săptămână.

„Ca mulți, am fost blocat când Alvin și Jason Jr s-au aventurat în interiorul epavei. Prin lansarea acestor imagini, WHOI ajută la relatarea unei părți importante a unei povești care se întinde pe generații”, a mai spus el.

Un teaser de 96 de secunde, care era programat să fie postat integral pe canalul de YouTube al lui Woods Hole, miercuri, a arătat imagini luate de deasupra arcului și în interiorul epavei.

Trailerul spune că filmarea „prezintă unele dintre realizările remarcabile ale scufundării” conduse de Ballard.

Vizitele mai recente în adâncuri au dezvăluit semne de degradare a epavei Titanicului, care s-a rupt în două bucăți în timp ce se scufunda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel