Data publicării:

Imaginea uluitoare cu un urs polar dormind pe un ghețar stârnește emoții în rândul internauților

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
Sursa foto: https://www.freepik.com/, @freepik
O imagine cu un urs polar dormind pe un aisberg trage un semnal de alarmă cu privire la habitatele polare care dispar. Imaginea a câștigat premiul Wildlife Photographer of the Year People’s Choice, la Londra.

Fotograful Nima Sarikhani a realizat fotografia în timpul unei expediții de trei zile în arhipelagul Svalbard din Norvegia.

"Această fotografie a stârnit emoții puternice. În timp ce schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare cu care ne confruntăm, sper că această fotografie inspiră și speranță; încă mai avem timp să rezolvăm mizeria pe care am provocat-o", a declarat Sarikhani într-un comunicat de presă.

Imaginea este o ilustrare a amenințării la adresa faunei polare, despre care oamenii de știință spun că este o consecință a crizei climatice. Aisbergul este doar un adăpost trecător pentru urs - un microcosmos al modului în care habitatele polare se micșorează pe măsură ce lumea se încălzește.

Directorul Muzeului de Istorie Naturală din Londra, Dr. Douglas Gurr, a numit fotografia o "reprezentare vizuală a impactului negativ al încălzirii climatice și pierderii habitatului".

Peste 50.000 de imagini au fost înscrise în competiție. Fotografia lui Sarikhani a câștigat votul publicului dintr-o listă scurtă de 25 de imagini. Potrivit muzeului, aceasta a primit 75.000 de voturi, ceea ce a reprezentat un record.

Interesul acordat imaginii lui Sarikhani vine într-un moment critic pentru urșii polari. Potrivit WWF, mai sunt 22.000 de urși polari în sălbăticie.

Specia este clasificată ca fiind vulnerabilă - o categorie mai puțin severă decât cea a speciilor pe cale de dispariție. WWF a declarat că urșii sunt afectați de impactul crizei climatice asupra zonei arctice, care se încălzește, aproximativ, de două ori mai repede decât media globală.

Deși SUA are un plan de conservare, nu este clar ce progrese s-au făcut în protejarea speciei de când i s-a acordat pentru prima dată statutul de protecție în 2008, conform Dr. Flavio Lehner, șeful cercetării climatice la Polar Bears International.

"Următorii 15 ani vor încheia ceea ce Națiunile Unite au definit ca fiind decada critică pentru acțiune în domeniul schimbărilor climatice", a declarat Lehner într-un comunicat de presă publicat în mai 2023, potrivit Sciencealert.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel