Ilie Bolojan şi Florin Birta au anunțat că Oradea va avea companie aeriană. Premieră în România 
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Ilie Bolojan şi Florin Birta în cadrul conferinței de presă  Foto: Facebook Ilie Bolojan
Ilie Bolojan şi Florin Birta în cadrul conferinței de presă Foto: Facebook Ilie Bolojan
Ilie Bolojan şi Florin Birta au anunțat, joi, că  judeţul Bihor şi municipiul Oradea vor avea o companie aeriană proprie, o premieră în România, care va opera atât în ţară, mai precis spre şi dinspre Capitală, cât şi pe rute europene. 

Compania va fi singura de acest fel din România. „Considerăm că putem opera în condiţii de rentabilitate, la preţuri rezonabile, având curse predictibile şi stabile”, a spus Ilie Bolojan.

Protocolul arată că scopul companiei este "înfiinţarea şi operarea unor noi curse aeriene interne care să lege Oradea de Capitală, dar şi externe între Oradea şi unul sau mai multre huburi aeriene importante din UE", potrivit ebihoreanul.ro.

Compania urmează să fie înfiinţată în septembrie 2021, aceasta operând cu două aeronave minimum două zboruri pe zi în zilele nelucrătoare, respectiv minimum trei zboruri pe zi în zilele lucrătoare, de pe Aeroportul Oradea spre Otopeni sau Băneasa, începând din martie 2022.

De asemenea, va opera minimum un zbor pe zi în zilele lucrătoare de la Oradea către "unul sau două aeroporturi internaţionale din vestul Europei". 

Cele două părţi vor să atragă companii locale în finanţarea activităţii companiei aeriene locale, inclusiv prin subscripţii publice, sponsorizări, donaţii etc şi să identifice soluţiile optime de operare a celor două aeronave: modalitatatea de preluare a aeronavelor (achiziţie, leasing sau închiriere), tipul de aeronare şi capacitatea acestora, precum şi modalitatea efectivă de operare: "operare directă / contractarea serviciilor specifice de la terţi etc.) 

Textul protocolului mai prevede că judeţul, prin CJ Bihor, va adopta "măsuri pentru reorganizarea activităţilor Aeroportului din Oradea în vederea susţinerii companiei aeriene nou înfiinţate: internalizarea serviciilor prestate, amenajarea unui hangar, diversificarea activităţilor, facilităţi cargo etc.". 

Aeronave de până la 75 de locuri

„Vom achiziţiona sau prelua pe baza unei analize din perioada următoare două aeronave de până la 75 de locuri cu care ar urma să operăm curse de pe Aeroportul din Oradea, să avem o frecvenţă mult mai bună spre Bucureşti, să avem un „pod aerian” cu capitala ţării noastre. De asemenea, urmărim o scădere a preţului biletelor, pentru că astăzi biletele sunt la nişte preţuri relativ mari”, a explicat Ilie Bolojan, potrivit sursei citate.

În conferinţa de joi, Ilie Bolojan a menţionat că noua companie s-ar putea numi Fly Oradea sau Oradea Airlines.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel