IGSU – „Jucător” în scenariul de la Fukushima
Data publicării:
Autor: DCNews Team, michirita
WhatsApp

În perioada 28 – 31.05.2013, un reprezentant al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă se va deplasa în JAPONIA, pentru a participa la Sesiunea de Lucru destinată monitorizării şi prelevării probelor radiologice în zona Prefecturii Fukushima.

Exerciţiul, organizat în conformitate cu cerinţele şi ghidurile Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) de la Viena, va reuni atât specialişti ai ţării gazdă, cât şi echipe din Australia, Indonezia, Malaiezia, Pakistan, Sri Lanka, Thailanda, Vietnam, Argentina, Cehia, Egipt, Franţa, Nigeria, Rusia, Slovenia, Suedia, Turcia şi România, înregistrate în sistemul RANET (Reţeaua de Răspuns şi Asistenţă Internaţională în caz de accident nuclear sau urgenţă radiologică).

Pe parcursul celor patru zile, organizatorii au prevăzut sesiuni teoretice şi exerciţii practice menite să asigure îmbunătăţirea implementării dispoziţiilor Convenţiei de Asistenţă în Caz de Accident Nuclear sau Urgenţă Radiologică. Totodată, aceştia vor realiza instruirea participanţilor asupra noii versiuni EPR (Emergency Preparedness and Response) – RANET 2013, coordonarea echipelor în teren şi verificarea compatibilităţii acestora, inclusiv prin compararea rezultatelor măsurătorilor din teren, obţinute de ţările participante.

Scenariul ales pentru acest exerciţiu va urmări modul de răspuns al Echipei Comune de Asistenţă la un accident în urma căruia se produce dispersia de material radioactiv în mediu.

Participarea reprezentantului IGSU la această activitate este importantă din perspectiva rolului şi atribuţiilor instituţiei noastre şi unităţilor subordonate în asigurarea răspunsului într-o situaţie de urgenţă radiologică sau nucleară, precum şi a celor privind acordarea de asistenţă internaţională în domeniul de referinţă, conform reglementărilor AIEA.

COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel