Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, urmăriți penal într-un dosar de fraudă cu energie electrică
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 07 iun 2021, 21:30
WhatsApp
 Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, umăriți penal într-un dosar de fraudă cu energie electrică  /  Sursă foto: Facebook Igor Dodon
Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, umăriți penal într-un dosar de fraudă cu energie electrică / Sursă foto: Facebook Igor Dodon
Igor Dodon, liderul PSRM de peste Prut, dar și oligarhul Vladimir Plahotniuc, fugit din Republica Moldova, sunt urmăriți într-un dosar de fraudă cu energie electrică.

Fostul președinte Igor Dodon și fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, vor fi cercetați penal în dosarul privind intermediarii din schema frauduloasă la importul de energie electrică din 2008. Această afacere a fost deconspirată într-o investigație jurnalistică a reporterilor Centrului de Investigații Jurnalistice. Despre acesta a comunicat pentru Anticoruptie.md expertul Sergiu Tofilat, unul dintre experții care au făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon.

În cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. În schema în care se știa că erau implicați Igor Dodon și Zinaida Grecianâi acum s-au găsit legături ce duc spre Vlad Plahotniuc.  

„Serviciul de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor a prezentat informații că jumătate din bani au ajuns la Vlad Plahotniuc. Dosarul e la Procuratura Generală. Zilele următoare, voi prezenta detalii”, a precizat pentru Anticoruptie.md Sergiu Tofilat. Procuratura Generală încă nu a confirmat această informație.  

Fraude în 2008, când Dodon era ministru al Economiei

În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Experții, inclusiv Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi. 

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică, precizează Anticoruptie.md.  

CITEȘTE ȘI  -  Oamenii lui Igor Dodon au agresat jurnaliștii care le-au deconspirat întâlnirea / VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?