Igor Dodon condamnă atacurile Rusiei și mulțumește României că livrează energie Republicii Moldova / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Igor Dodon a condamnat bombardamentele Federației Ruse asupra Republicii Moldova.

Fostul şef de stat Igor Dodon condamnă bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, care au lăsat în beznă şi Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută pentru Publika TV. Totodată, preşedintele de onoare al socialiştilor a mulţumit României pentru faptul că ne livrează curent, dar spune că autorităţile ar trebui să găsească o soluţie astfel încât liniile te tranzit prin care se importă electricitatea din ţara vecină să nu fie afectate. 

- Cum calificaţi bombardamentele Rusiei asupra infrastructurii energetice din Ucraina, din cauza cărora şi ţara noastră a rămas fără energie electrică?

- Este foarte tragic pentru noi, din cauza la aceste bombardamente ale Federaţiei Ruse spre Ucraina noi am rămas fără energie electrică şi eu cred că asta este foarte grav.

- Condamnaţi acest lucru?

Dodon: Evident, noi am rămas fără lumină, şi dumneavoastră, şi eu acasă, la mine la Buiucani mai repede s-a aprins, dar în unele regiuni a durat şi 24 de ore!

Fostul şef de stat mai spune că trebuie aduse mulțumiri autorităţilor române pentru că livrează energie electrică, chiar daca la un preţ mai mare. Igor Dodon susţine însă că Guvernul trebuie să găsească o soluţie astfel încât să nu fie afectate liniile eletrice prin care vine curentul din România.

"Închipuiţi-vă ce poate fi la iarnă, când în plină iarnă să se stingă lumina pentru 24 de ore, ce fac oamenii? Trebuie de găsit o soluţie tehnică, dacă procurăm energie electrică de la români, iar pentru asta trebuie să le spunem mulţumesc, chiar dacă e mai scump. Trebuie să vedem tehnic cum să nu fim afectaţi, malul drept Nistrului, măcar.", a mai spus fostul şef de stat.



În 23 noiembrie, toată ţara a rămas fără energie electrică, după ce reţelele de tensiune din Ucraina au fost distruse de bombardamentele ruşilor. În urma exploziilor s-a produs o deconectare avariată în sistem. Autorităţile explică asta prin faptul că reţelele Moldovei și Ucrainei sunt conectate între ele, astfel, situația critică din ţara vecină a dus la întreruperea automată a unei linii de tranzit prin care se importă electricitate din România. Potrivit responsabililor, dacă nu se aplică deconectarea automată, stațiile electrice ar putea fi serios avariate din cauza supraîncărcării, iar întreruperile ar dura mai mult timp, scrie Publika.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel