Data publicării:

Igor Dodon a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”. Acesta și-a depășit atribuțiile în interesul unui grup criminal organizat

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos/Andrei Mardari
Inquam Photos/Andrei Mardari

Igor Dodon, președintele Republicii Moldova între 2016 și 2020, a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”.

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost pus sub învinuire în dosarul „Energocom”, anunță Procuratura Generală. Potrivit unui comunicat al PG, astăzi, 27 iunie, procurorii i-au înaintat oficial învinuirea în săvârșirea infracțiunii de depășire a atribuțiilor de serviciu, săvârșite de o persoană cu funcție de demnitate publică, în interesul unui grup criminal organizat (art.46, art.328 alin.(3) din Codul penal).

De menționat că învinuirea formulată se referă la acțiunile acestuia din perioada anilor 2008-2009, atunci când a deținut funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului. Mai exact, acesta este învinuit că, din poziția pe care o avea la acel moment, deținând funcția de prim-viceprim-ministru, ministru al economiei și comerțului, a semnat avizul în baza căruia, în mai 2008 de către directorul general al SA „Energocom” a fost încheiat contractul privind procurarea energiei electrice pentru Republica Moldova, cu o compania străină Ungaria,  în volum de 2 320 000 000 kw/h, pentru perioada lunilor mai 2008 - iunie 2009, contrar prevederilor art. 82 al Legii nr. 1134 din 02.04.1997 cu privire la societățile pe acțiuni.

Igor Dodon nu și-a recunoscut vina

Astfel, potrivit prevederilor contractului încheiat cu compania străină prețul energiei electrice  pentru perioada lunilor mai-septembrie 2008 inclusiv a constituit 0,053 dolari SUA pentru 1 kw/h, și respectiv de 0,058 dolari SUA pentru 1 kw/h pentru energia electrică livrată în perioada de timp cuprinsă între lunile octombrie 2008 – iunie 2009 inclusiv, în condițiile în care SA „Energocom” avea deja negociate și încheiate două contracte de furnizare a energiei electrice la un preț mai ieftin cu 29%.

Urmare a acțiunilor nominalizate, statului în persoana SA ,,Energocom” i-au fost cauzate daune în proporții deosebit de mari în valoare de  11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, mijloace bănești care au fost transferate ulterior pe conturile unor companii off-shore.

Concomitent, aceste acțiuni au dus la majorarea tarifelor la energia electrică, afectând drepturilor consumatorilor finali, cetățeni ai Republicii Moldova.

În cadrul audierilor de astăzi, Igor Dodon nu și-a recunoscut vina în săvârșirea faptei de care este învinuit, menținând declarațiile date în calitate de bănuit.

De menționat că Igor Dodon este învinuit și pe un alt dosar penal pornit de procurori. Ex-președintelui Republicii Moldova i se incriminează săvârșirea a patru capete de acuzare, după cum urmează: coruperea pasivă, organizarea, dirijarea și acceptarea cu bună-știință a finanțării partidului politic de către un grup criminal organizat, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Bunurile imobile ale lui Dodon au fost puse sub sechestru

 

Mai multe bunuri imobile deținute personal de către ex-președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, precum și bunuri deținute prin intermediul unor persoane interpuse, au fost puse sub sechestru, după ce judecătorul de instrucție a admis demersul procurorilor anticorupție.

Potrivit PA, la această etapă a efectuării urmăririi penale pe caz, pentru a asigura o eventuală confiscare specială sau confiscare extinsă a bunurilor, au fost puse sub sechestru următoarele bunuri imobile:

- terenul și casa individuală, amplasată în mun. Chișinău, în care locuiește fostul președinte cu familia sa;

- terenuri și construcții, situate în extravilanul satului Sadova, raionul Călărași, deținute prin intermediul unor persoane interpuse, apropiate fostului șef de stat, care au calitatea de complici la săvârșirea infracțiunii de îmbogățire ilicită;

- 4 terenuri și 6 construcții amplasate în satul Molovata, raionul Dubăsari, deținute prin intermediul unui complice al acestuia, deținut la moment în arest preventiv;

- 4 automobile, deținute prin intermediul unei persoane terțe interpuse (citește continuarea AICI). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel