Ignatie, Episcopul Huşilor, la începutul Postului Paştelui: Ne transformă în sclavi. Acum gândim 'whatsappeşte'
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Ignatie, Episcopul Huşilor, a îndemnat credincioşii să se abţină de la folosirea în exces a tehnologiei în Postul Paştelui. 

"La postul trupului şi al sufletului se adaugă şi un altfel de post, despre care se vorbeşte foarte puţin: postul mediatic. Să ne înfrânăm de la folosirea mediilor digitale. Postul, în trăirea ortodoxă, nu înseamnă numai renunţare. Aceasta este o privire unilaterală. Putem să renunţăm câteva zile la un lucru de care suntem foarte ataşaţi sau faţă de care ne-am creat o dependenţă şi avem o poziţionare pătimaşă. Rostul postului nu este în mod exclusiv renunţarea, ci schimbarea unor deprinderi care ne transformă în sclavi. Postul de la mediile digitale ne va ajuta să ne dăm seama cât de dependenţi suntem, cât de 'drogaţi' suntem folosind tehnologia. Tehnologia este o binecuvântare, însă contează foarte mult cum o folosim. Să ne propunem ca măcar în prima săptămână a Postului Mare să nu folosim deloc mediile digitale, să închidem reţelele de socializare, să le blocăm şi să folosim pentru comunicare doar telefonul. Aşa vom descoperi intensitatea cu care suntem ataşaţi de acestea", a spus episcopul Ignatie al Huşilor.

"Devenim oameni înţepeniţi"



Ierarhul a atras atenţia cu privire la faptul că tehnologia, devenită "o extensie a sinelui nostru", ne îndepărtează de lucrurile cu adevărat importante.

"Căutăm ceva, în funcţie de ceea ce ne interesează şi se creează o dependenţă. De pildă, suntem mari consumatori de ştiri - şi aceasta este partea cea mai puţin toxică - sau suntem oameni care dezvoltă o obsesie faţă de propria noastră persoană, şi dăm drumul 'cu nemiluita' la fotografii pe reţelele de socializare, căutând să ne proiectăm o imagine cât mai perfectă. Sau se poate crea o altă dependenţă - cu adevărat toxică - şi, din păcate, intens folosită, pornografia. Tehnologia devine o extensie a sinelui nostru. Ne regăsim în ceea ce căutăm şi devenim oameni înţepeniţi. Tehnologia ne modifică gândirea. Dacă, de pildă, înainte luam o carte în mână şi stăteam câteva ceasuri cu ea, acum gândim 'whatsappeşte'. Nu ne mai putem concentra şi să ne lăsăm absorbiţi de ceea ce facem", a opinat Ignatie.

Episcopul a subliniat că, esenţial pentru ca Domnul să primească nevoinţa oamenilor, este să ne iertăm unii pe alţii şi le-a cerut credincioşilor să ia aminte la toate cele trei feluri de post: postul sufletului - de păcate, de gânduri murdare, de vicii, postul trupului - cel alimentar şi postul mediatic, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel