Conform tradiției populare, data de 20 decembrie este denumită și "Ignatul porcilor", marcată de sacrificarea porcului pentru masa de sărbătoare, care reamintește de vechile jertfe animale practicate în trecut de diverse culturi, în momentele de tranziție între ani sau anotimpuri. Jertfa simbolizează sfârșitul anului încheiat și începutul unei noi vieți, simbolizând sosirea noului an.
Se crede că, în noaptea de Ignat, porcii ar avea viziuni care le-ar indica dacă vor fi sau nu sacrificați, moment care nu poate începe înainte de ivirea zorilor și trebuie finalizat înainte de apusul soarelui. Această tradiție este respectată și în prezent. Gospodarii se pregătesc cu câteva cuțite bine ascuțite, butelii de gaz sau paie pentru pârlitul pielii, vase pentru depozitarea cărnii, slăninii și a șoriciului.
Responsabilitatea tăierii porcului revine bărbaților, care trebuie să fie oameni curați din punct de vedere moral. Unele regiuni obișnuiesc să sfințească gospodăria înainte de a efectua sacrificiul. Femeilor nu li se permite să participe la acest act nici măcar pentru a servi băutură bărbaților, deoarece, simțind milă față de animal, acesta nu ar muri conform tradiției. Rolul femeilor începe odată ce carnea de porc ajunge în bucătărie, pentru a fi pregătită.
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
"Carnea ta să fie carne aurie"
După sacrificare, se rostește: "Carnea ta să fie carne aurie". Pielea porcului este apoi pârlită pe primele paie secerate în timpul verii, puse deoparte special pentru această ocazie. În timp ce focul arde, se adaugă ramuri de lemn de câinesc și de iasomie pentru a oferi un aromat șoriciului.
La sate, după pârlirea porcului, să pune un țol pe el, iar cei mici se urcă pe acesta. În același moment, bășica porcului este îndepărtată și în ea sunt puse grăunțe pentru a se usca. Se spune că zgomotul produs de bășică indică nivelul de veselie și bucurie care va domni în casa respectivă.
La finalul ritualului, urmează "pomana porcului", responsabilitatea fiind preluată de către femei.
Vezi și: Sarmale ca în Ardeal. Vei cere și a doua porție, dacă le vei gusta! Rețeta pentru masa de Crăciun
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
- Luna Plină, prăpăd pentru patru zodii. Daniela Simulescu: Dormiți mult să treacă repede
- "Ce să vezi? Nu mă interesează". Răzvan Simion, schimbări făcute cu greu în viața lui: "Mă stoarce chestia asta, mă consumă"
- Un român stabilit în Germania și soția sa, cel mai vârstinic cuplu din țară. Sunt împreună de opt decenii
- Cele 6 zodii care atrag ghinionul. Mihai Voropchievici: Am văzut, a plecat la o petrecere cu soția și a venit singur
- Coreea de Sud, investiții masive în Portul Constanța. Ambasadorul Rim Kap-soo: Va fi mult mai ușor și mai eficient din punct de vedere al costurilor
- "Cine aş putea, mă deşteptule, să fiu?". Legenda rutieră care a făcut senzație, acum 50 de ani: "Agentul a văzut la volan un general cu două stele pe epoleţi, s-a pierdut cu firea..."
- Un tânăr de 19 ani, cu permis de doar 4 zile, s-a răsturnat cu maşina. Pasagera a murit, dar declaraţiile şoferului l-au surprins pe Titi Aur
- Salată Coleslaw, rețeta. Prepar-o chiar tu!
- Filmul din 1937 pentru care sociologul Alfred Bulai a stat la coadă o oră, în copilărie: "Erau puțini copii și mulți oameni în toată firea"
- Calendar Creștin Ortodox. Sărbătoare 18 mai 2024