Iga Swiatek, prima declaraţie despre cazul Simonei Halep: Mereu am crezut că joacă corect...
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 30 oct 2022, 08:48
WhatsApp
Facebook Simona Halep
Facebook Simona Halep
Iga Swiatek, liderul clasamentului WTA, a făcut prima declaraţie despre Simona Halep, după ce românca a fost depistată pozitiv la roxadustat. 

"Am fost surprinsă, nu m-am așteptat la aceste vești. Mereu am crezut că Simona joacă corect. Sper că totul se va clarifica rapid. Trebuie să fie dezamăgitor. Cel mai important lucru este să am grijă de mine acum”, a declarat Swiatek, conform Digisport.

Răspunsul din partea TAS, după ce s-a zis că Simona Halep a depus contestație

Vineri, 28 octombrie, a apărut informația potrivit căreia Simona Halep a depus contestație la Tribunalul de Arbitraj Sportiv. Cu toate acestea, forul a transmis că nu a primit niciun document de acest fel până în acest moment.

„Până astăzi și din câte știm, TAS nu a înregistrat nicio procedură care să o implice pe Simona Halep", a transmis TAS, potrivit ProTV.

„Apelul la TAS este o fază ulterioară celei în care ne aflăm noi acum. Mai sunt nişte etape intermediare şi acestea se vor parcurge înainte de TAS”, a fost și reacția avocaților, conform sursei menționate.

Andreea Răducan: De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situația nefericită în care se află Simona Halep

Andreea Răducan a vorbit despre cazul Simonei Halep, depistată pozitiv la roxadustat în urma unui test antidoping realizat la US Open. 

„Sunt situații în viață când e mai înțelept să taci. De câteva zile mi se cere în mod repetat opinia referitoare la situația nefericită în care se află Simona Halep, după testul pozitiv. Oamenii cred că toate cazurile de doping sunt la fel sau că totul se întâmplă după un tipar. Nimic mai greșit! Fiecare caz își are particularitățile sale și trebuie tratat ca atare.

O situație similară a fost și în cazul patinatoarei de 16 ani, din Rusia, Kamila Valieva, când presa internațională m-a solicitat să comentez situația acestei sportive. Am spus-o și atunci, repet și acum: pot să vorbesc oricând, cu toate detaliile, despre cazul meu, care este realmente unic. A fost un fapt fără precedent, care m-a marcat profund atât pe mine, cât și pe cei care m-au susținut în competiții. Iată, după 22 de ani de la trista întâmplare când mi-a fost retras titlul de campioană olimpică la individual-compus, din cauza unei pastile pentru răceală, încă mai vorbim despre acea nedreptate", a scris Andreea Răducan pe Facebook.

„Uneori în viață poți plăti pentru greșelile altora sau chiar pentru ego-ul lor. Exact asta am simțit la Sydney, unde membri din comisia care a judecat cazul meu au recunoscut că nu era un caz de dopaj, ci pur și simplu o eroare medicală.

Pseudoefedrina (un derivat al efedrinei) se găsește în toate medicamentele pentru răceală și gripă. Mi-ar plăcea să rețineți 2 detalii importante cu privire la cazul meu:

1 – Pseudoefedrina NU ÎMBUNĂTĂȚEȘTE PERFORMANȚA SPORTIVĂ. În traducere, nu am câștigat medalia de campioană olimpică datorită ei și

2 - PSEUDOEFEDRINA NU ERA INTERZISĂ ÎN LISTA FEDERAȚIEI INTERNAȚIONALE DE GIMNASTICĂ ȘI NICI ÎN LISTA CIO.

Însă pe lista CIO era permisă într-o cantitate foarte mică. De ce tocmai acea cantitate? Nu cred că știe nimeni cu exactitate, pentru că nu s-a făcut niciun fel de studiu înainte de a fi inclusă pe lista substanțelor interzise, în cantitatea respectivă. Să nu uităm că eu cântăream doar 37 de kg la momentul acela. Probabil dacă aveam măcar 40 de kg, concentrația medicamentului primit chiar înainte de concurs nu ar mai fi depășit limita permisă. Așa cum probabil cei mai mulți dintre voi știți deja, pseudoefedrina a fost exclusă după aceea din lista substanțelor interzise.

Știu că în zilele noastre sportivul trebuie să răspundă pentru ce se află în organismul său. Și este de înțeles. Dar, în continuare, cred că sportivul are altă menire în această ecuație. Și nu pentru că n-aș fi înțeles nimic după incidentul meu, ci pentru că niciodată nu aș putea pretinde că știu mai multe decât știe un medic sau un biochimist în domeniul medical. În concluzie, consider că fiecare membru al unei echipe sportive își are rolul său bine definit, pe care trebuie să și-l ducă până la capăt pentru scopul comun de a învinge", a mai arătat fosta sportivă.

„Îmi închei mesajul prin a-i ura Simonei mult curaj și înțelepciune pentru a depăși acest moment extrem de delicat. Îi doresc să găsească soluția cea mai potrivită. Nimeni nu-i va lua titlurile obținute sau talentul imens. M-aș bucura să poată trece cu bine peste acest incident și să-și poată continua cariera. Este și va rămâne o mare sportivă. Capul sus, Simona!", a concluzionat Andreea Răducan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?