Data publicării:
Ieșenii se plâng de calitatea hârtiei buletinelor de vot. "E proastă. Trece ștampila"! UPDATE: Cozi la o secție unde votează mai mulți studenți
Ieșenii se plâng de calitatea hârtiei din care sunt făcute buletinele de vot și spun că ștampila se vede și pe verso.
UPDATE 2:
Premiera la Iași. Un bărbat de 102 ani a mers la o secție de votare și și-a exprimat alegerea pentru turul 1 la prezidențiale, transmite Pro TV.
UPDATE 1:
La o secție din zona Politehnicii ieșene, amenajată la Facultatea de Inginerie Chimică, unde votează în general studenții, s-au format cozi, transmite Ziarul de Iași.
Datele AEP, prelucrate de sursa citată, arată în continuare același trend la Iași: populația din mediul urban iese la vot în număr mai mic față de turul I din 2019 (scădere de 7%), în timp ce, în rural, mobilizarea este mai mare (creștere de 18%), față de acum 5 ani.
Știrea inițială:
Mai multe persoane care au votat deja la Iași se plâng de calitatea hârtiei buletinelor de vot. Potrivit acestora, pentru că hârtia este prea subțire, ștampila se vede și pe verso. ZDI amintește faptul că la ultimele alegeri, autoritățile au recomandat alegătorilor să desfacă buletinele de vot astfel încât pagina pe care aplică ștampila să nu se suprapună cu alta de dedesubt, pentru a preveni astfel de incidente.
„E proastă. Trece ștampila! Am pliat invers… să nu se vadă”, a declarat o ieșeancă pentru sursa citată.
Precizăm că pentru ca votul să nu fie invalidat, ștampila „votat” pe care alegătorul trebuie să o pună în dreptul unui candidat trebuie aplicată cu grijă. Ștampila trebuie pusă în interiorul unui singur patrulater pentru fiecare buletin de vot. Dacă un buletin de vot va avea, de exemplu, două ștampile în patrulatere diferite (adică pentru candidați diferiți), acesta va fi declarat nul. Precizăm că alegătorii trebuie să pună ștampila cu atenție, pentru a se vedea clar intenția de vot pentru un anumit candidat astfel încât alegerea sa să fie clară la numărarea voturilor.
Liderii politici de la Iași care au votat
Ziarul de Iași precizează că liderii politici locali au mers dis-de-dimineață să voteze. În timp ce liberalii s-au strâns la Școală „Ion Creangă”, în Păcurari, unde și-au exprimat opțiunile președintele Alexandru Muraru și vice-președintele organizației PNL Iași, Costel Alexe, social-democrații au mers la Școala „Titu Maiorescu”, unde a votat președintele Bogdan Cojocaru. Acesta a declarat la ieșirea din secția de votare că a ales să continue marile proiecte începute la Iași, autostrăzile și SRU, invitându-i pe ieșeni să meargă să voteze în număr cât mai mare.
Și Dragoș Pîslaru (REPER) a invitat la rândul lui ieșenii să meargă la vot pentru o Românie mai bună.
Sursa citată mai menționează faptul că prezența la vot în județul Iași este asemănătoare cu cea din turul I al prezidențialelor din anul 2019, dar ușor mai scăzută. Conform datelor Autorității Electorale Permanente (AEP), prelucrate de ZDI, scăderea vine pe fondul unei prezențe la urne mai mică în mediul urban, în condițiile în care în rural a fost mai mare în primele trei ore, adică în intervalul orar 7.00 – 10.00.
Deocamdată, la Iași nu au fost înregistrate incidente
„La acest moment, vă putem confirma că pe parcursul nopții, cât timp cele 783 de secții de vot organizate la nivelul județului Iași s-au aflat sub protecția efectivelor MAI, nu au fost înregistrate incidente, iar în această dimineață toate secțiile au fost predate președinților birourilor electorale ale secțiilor de vot cu sigiliile intacte. Pe parcursul nopții și în cursul zilei de ieri, au fost semnalate 5 sesizări cu privire la posibile incidente electorale, dintre care una este în continuare în verificare. Efectivele MAI au întocmit un dosar penal cu privire la o posibilă infracțiune de furt (a unui panou pentru afișaj electoral). De asemenea, angajații MAI au aplicat 2 amenzi, în valoare totală de 3.000 de lei și un avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral”, au anunțat reprezentanții Poliției Iași.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News