Iarna 2017-2018. De ce cresc importurile de gaze
Provocările iernii 2017 - 2018 vor fi analizate luni de către cei mai importanţi jucători de pe piaţa romanescă de energie, dar şi din alte domenii ale economiei, în cadrul celei de-a XXIX-a ediţii a conferinţelor 'Focus Energetic'.
În data de 9 noiembrie, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, declara că stocul de gaze realizat pentru iarna următoare este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, astfel că România va fi nevoită să majoreze importurile cu 30% pentru a nu întrerupe consumatorii.
"La ora actuală, stocul pentru iarna 2017-2018 este cel mai mic din ultimii patru-cinci ani, în condiţiile în care consumul de gaze din România a crescut cu 7-8% în ultimul an. Astfel că la iarnă va fi necesar să importăm o cantitate de gaze mai mare decât anul trecut", a spus atunci Sterian.
Potrivit acestuia, în sezonul rece anterior, adică din octombrie 2016 până în martie 2017, România a importat 1,7 miliarde de metri cubi.
"Anul acesta estimăm pentru acest şase luni de iarnă un import de peste 2,2 miliarde de metri cubi. Cantităţile nominalizate pentru furnizori drept cote obligatorii pentru înmagazinare a fost sarcina ANRE", a susţinut oficialul Transgaz.
[citeste si]
Pe de altă parte, la începutul lunii noiembrie, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, afirma că volumul de gaze aflat în acest moment în depozitele de gaze este mai mare decât necesarul estimat pentru această iarnă.
"Conform hotărârii de Guvern, avem obligaţia de a înmagazina pentru această iarnă o cantitate de gaze de două miliarde de metri cubi. În acest moment, avem în depozite 2,23 miliarde de metri cubi, astfel că obligaţia de înmagazinare este depăşită, ca în fiecare an", a spus Tudorache, pentru Agerpers.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News