Idei de afaceri pornind de la un buget de 5000 de lei. Negrescu: Deschide ochii, ca să nu deschizi punga
Data publicării:
Autor: Dana Mihai
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Vă gândiți să investiți într-o afacere în această perioadă? Adrian Negrescu, analist economic, explică ce este bine să faceți cu banii în situația în care ne aflăm acum.

Dacă ai 5000 de lei toţi banii tăi de zile negre, mai bine păstrează-i în cont la bancă sau ţine-i acasă, în lei, în euro sau în dolari. Dacă aceştia sunt toţi banii tăi, n-ar trebui să fie bani pe care să îi rişti pe investiţii – acţiunile de la bursă, aurul, alte asemenea investiţii au şi un grad de risc şi nu e recomandat să îţi rişti banii.

Dacă dincolo de aceşti bani, mai ai măcar 2-3000 de euro, da, îi poţi investi în diverse instrumente. La bursă, dacă vrei, caută acţiunile companiilor energetice sau companiilor din zona de produse alimentare. Acestea au şanse mari să crească în viitor.

O soluţie sigură şi mai puţin riscantă este să cumperi titluri de stat. Ai cam 5% dobândă, ceea ce nu îţi va acoperi pierderea din rata inflaţiei, dar măcar o va reduce. Dacă ţii banii la saltea sau în contul current, cu siguranţă banii tăi vor valora mai puţin în contextul inflaţiei.

Poţi să investeşti şi în fondurile de investiţii care emulează dinamica unor indici de la Bursa de Valori. Ai grijă, însă, că poţi să ai şi pierderi dacă economia se duce în recesiune. O altă variantă destul de sigură, pentru următorii ani, este să investeşti în aur, dar nu te aştepta să câştigi mai mult de 10% în următorii doi ani.

În esenţă, ar fi bine să ai un coş de investiţii cât mai variat, cu acţiuni, titluri de stat, fonduri de investiţii şi aur. Pe ansamblu, s-ar putea să ai un randament care să depăşească măcar rata inflaţiei dacă nu mai mult

Dacă te gândeşti la criptomonede, acolo e ca la casino. Investeşte doar banii pe care îţi permiţi să îi pierzi pentru că zona crypto e extrem de riscantă, neavând niciun fundament economic şi bazându-se doar pe încrederea investitorilor.

Dacă tot ai curaj, investeşte pe short, pe timp scurt şi cum vezi că ai un câştig potenţial, scoate banii.

Deschide ochii, ca să nu deschizi punga. E o zicală românească care se potriveşte poate cel mai bine vremurilor pe care le trăim”, a spus analistul eonomic Adrian Negrescu pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel