Icoana Maicii Domnului de la Athos pentru Ion Caramitru (in memoriam)
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
TNB
TNB
La Festivalului Internațional Shakespeare de la Craiova, într-un cadru festiv s-a decernat Premiul Criticii (in memoriam) Ion Caramitru - actor shakespearian emblematic pentru creațiile antologice: Hamlet, Romeo, Ferdinand, Feste, Pericle, Eduard al III-lea, Macbeth, Prospero, Shylock, acordat de Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – Teatrologie, în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT/IATC).

Au prezentat Laudatio Ludmila Patlanjoglu – preşedinte onorific (AICT – Teatrologie), George Banu – preşedinte de onoare şi Jeffrey Eric Jenkins – preşedinte (AICT/IATC).

Distincția a constat într-o diplomă şi un dar prețios de la Muntele Athos – Icoana Maicii Domnului „Pantanassa” (Împărăteasa tuturor).

Familia a transmis un mesaj emoționant celor care au făcut posibil acest moment de rememorare a dăruirii de o viață a actorului în crearea marilor roluri shakespeariene.

 

LAUDATIO ION CARAMITRU - Un actor shakespearian emblematic

 

 

În 2016, când lumea teatrală celebra 400 de ani de la trecerea în eternitate a lui William Shakespeare, Ion Caramitru a fost desemnat – de către British Council – „Ambasador Cultural Shakespeare” al României și, aici pe scenă, în cadrul festivalului Internațional Shakespeare, i se decerna Premiul Criticii de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru – Teatrologie pentru creația sa antologică în Furtuna, în rolul lui Prospero.

 

Ion Caramitru a fost un actor cu vocaţie shakespeariană. A absolvit Institutul de Teatru cu Hamlet, iar în lunga şi strălucita sa carieră de actor şi-a pus amprenta asupra unor roluri în spectacole intrate în legendă: Romeo din Romeo şi Julieta, în regia lui Vlad Mugur, Ferdinand din Furtuna, regia Liviu Ciulei, Feste din A douăsprezecea noapte, în viziunea lui Aureliu Manea, antologicul Hamlet sub bagheta regizorală a lui Alexandru Tocilescu, rol care l-a propulsat în topul celor mai buni 10 interpreţi ai celebrului personaj de-a lungul timpului în lume, în urma unui turneu triumfal în Marea Britanie.

 

Cu Shakespeare, Caramitru s-a întâlnit şi în două propuneri scenice experimentale: premiera mondială cu Eduard al III-lea, regia Alexandru Tocilescu, şi montarea-laborator Macbeth a lui Radu Penciulescu.

 

Ultimul rol în teatru a fost Shylock din Neguțătorul din Veneția pe scena Teatrului Național din București, unde creația sa antologică intra în dialog cu arta unor mari interpreți ai celebrului personaj: Laurence Olivier, Peter O`Toole, Al Pacino.

 

După Caramitru-Prospero, Caramitru-Shylock cucerea din nou prin vigoare şi virtuozitate. Într-un spectacol coral, Ion Caramitru juca cameral. Arta lui aducea pe scenă forţa de expresie a prim-planului şi gros-planului: în lucirile metalice ale ochilor, buzele livide, zâmbetul persiflant din colţul gurii, faţa împietrită, desfigurată de suferinţă şi ură sau luminată de iubirea filială. Glasul, modul cum încărca de sens profund cuvântul shakespearian forma un decor sonor. În acest demers, actorul este un maestru, un estet rafinat. În tonuri reci sau aprinse, balansa între tortură şi tandreţe.

 

Povestea de răzbunare avea un final surprinzător: Învinsul şi Învingătorul stau alături – evreul Shylock şi creştinul Antonio. Unul se roagă, celălalt strânge la piept crucea pe care o poartă la gât. Dialogul lor tăcut transmite o emoţie mistică. Străini şi singuri, ei aleg credinţa şi rugăciunea care cer iertarea lumii, nu osândirea ei. „Dumnezeu dragoste este” ne spune Biblia, dar și Shakespeare. 

 

 

Sunt istovit, şi-n tihnă voi să mor

 

decât să-l văd slăvit pe ticălos

 

iar pe sărman de râsul tuturor,

 

să văd tăgăduit pe credincios,

 

pe vrednicul de cinste, oropsit

 

mă uit scârbit la tot şi … Bun rămas!

 

Dar dacă mor, iubirea-mi cui o las?

 

 

Un final cu valoare de testament pentru omul și artistul Ion Caramitru. O tragere de cortină tulburătoare pentru un timp secularizat pentru noi cei de azi, pentru vremurile noastre confuze și violente, pentru începutul de secol XXI peste care planează spectrul Apocalipsei.

 

Acordarea de către Asociația Internațională a Criticilor de Teatru - Teatrologie în parteneriat cu Asociația Internațională a Criticilor de Teatru (AICT/IATC) a Premiului Criticii (in memoriam) lui Ion Caramitru pentru creațiile sale antologice, Hamlet, Romeo, Ferdinand, Feste, Eduard al III-lea, Macbeth, Prospero, Shylock, răsplătește arta unui actor shakespearian emblematic, înnobilând Festivalul Internațional Shakespeare de la Craiova. 

 

                                                         

 

de Ludmila Patlanjoglu, Președinte onorific AICT – Teatrologie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel