Data publicării:

ÎCCJ, decizie definitivă: Românii cu credite cărora Raiffeisen trebuie să le dea bani. Sunt 19 milioane de euro de restituit

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews

Peste nouă mii de credite sunt vizate de decizia instanței. 

Alegeri prezidentiale 2024

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a soluţionat definitiv cauza prin care se constatau practici comerciale incorecte ale Raiffeisen Bank SA, menite a afecta interesele financiare ale consumatorilor, anunță ANPC. ”Având în vedere pronunțarea sentinței definitive și motivarea acesteia, în Dosarul 8763/2/2017, operatorul economic Raiffeisen Bank SA urmează să restituie sumele recalculate în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi, celor care au contractat credite în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009. Caracteristicile creditelor vizate sunt: o dobândă inițială care a fost menținută fixă timp de 1 an și care, începând cu al doilea an de creditare, a fost majorată de către bancă, având în vedere că, în contract, era stipulat că dobânda este/devine revizuibilă ”în funcție de evoluția pieței financiare”; credite active la data emiterii ordinului; credite în raport cu care nu există o hotărâre judecătorească individuală prin care instanța s-a pronunțat deja cu privire la dobândă.

Indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc.), consumatorii persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, au dreptul să primească sume de bani care vor fi calculate, de la caz la caz, în funcție de tipul de credit, suma și perioada de creditare.

Pentru a primi aceste sume, consumatorii trebuie să se adreseze operatorului economic, SC Raiffeisen Bank SA.

ANPC precizează faptul că diferențele de dobânzi care urmează să fie restituite consumatorilor se ridică la un cuantum de aproximativ 19 milioane de euro, fără dobânzile aferente încasării acestor sume pentru perioada mai sus menționată, ceea ce va face subiectul unor discuții separate, la nivel individual, caz cu caz.

În situația descrisă, se încadrează 9.155 de credite deschise la Raiffensen Bank” arată sursa citată. 

Citește și: Valoarea ROBOR, înțelegere între bănci? Zece sunt verificate de Consiliul Concurenței. Simionov: Rata mea a crescut cu 1.500 de lei în 10 luni

Au explodat ratele românilor la bănci, și cu ROBOR, și cu IRCC

În timp ce băncile sunt investigate pentru posibile înțelegeri în ceea ce privește creșterea ROBOR, românii suportă rate ale creditelor duble față de cele inițiale, date de creșterea alarmantă a dobânzii. 

”În decembrie 2021 aveam rata 860 de lei, acum este 1596 de lei, problema este că doar 122 de lei e plata creditului, restul de 1474 de lei e dobânda la bancă” scrie un internaut pe grupul ”Creditul Prima Casă - Informații”. 

Cea mai bună soluție astăzi ar fi plata anticipată a creditului cu scăderea perioadei de îndatorare. Pare simplu, matematic, dar pentru a rambursa anticipat un credit trebuie să ai finanțele necesare economisite.

”Nouă ne-a crescut rata la IRCC de la 1400 la 1800. Rata este aproximativ 600 lei, dobânda 1200. Zilele trecute am depus 13000 și am scăzut perioada cu 23 luni. Dacă nu făceam acest lucru, pe cele 23 luni plăteam 41400” a explicat o persoană care a făcut un efort în vederea rambursării anticipate. 

Citește continuarea aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel