Data publicării:

Iată de ce sucul de portocale ar putea dispărea în curând din rafturile magazinelor

Autor: Liana Ganea | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Sucul de portocale pasteurizat ar putea fi scos de pe piață.

Modificările climatice constituie o provocare majoră pentru cultivarea portocalelor, având un efect semnificativ asupra culturilor de pomi fructiferi la nivel global. Aceste schimbări cauzează perturbări în agricultură, ducând la secete mai frecvente, grindină și epidemii de boli care afectează producția de portocale.

Regiunile principale de producție a portocalelor precum Brazilia, Statele Unite, Mexic, Spania și India, se confruntă deja cu dificultăți din cauza modificărilor climatice. Creșterea temperaturilor și lipsa apei influențează negativ recolta de portocale din aceste țări. Evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi furtunile și inundațiile, afectează plantațiile de portocali și provoacă pierderi considerabile pentru fermieri. Răspândirea bolilor, încurajată de temperaturile mai ridicate, reprezintă, de asemenea, o preocupare majoră, afectând sănătatea și calitatea portocalelor.

În fața acestor provocări climatice, prețul sucului de portocale este în continuă creștere, reflectând impactul modificărilor climatice asupra producției de citrice. Sucul de portocale industrial, deși popular la micul dejun, s-ar putea să nu ofere aceleași beneficii nutriționale ca portocalele întregi. Din acest motiv a și început să dispară de pe mesele japonezilor încă de luna trecută, scrie Tokyo Weekender.

De ce sucul de portocale la pet sau carton nu e cel mai bun

De vină ar fi procesul de pasteurizare folosit în producția sucului de portocale poate duce la pierderea unor nutrienți și vitamine, diminuând astfel valoarea sa nutritivă. De asemenea, sucurile de portocale comerciale includ frecvent adaosuri de zahăr și conservanți pentru a îmbunătăți gustul și a prelungi durata de depozitare, ceea ce poate afecta negativ calitatea nutrițională a produsului.

Indicele glicemic ridicat al sucului de portocale procesat poate provoca o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sânge, conducând la probleme de sănătate legate de producția de insulină. Cercetările au arătat că un consum excesiv de băuturi îndulcite, inclusiv sucuri de fructe, poate avea efecte negative asupra sănătății. Pasteurizarea presupune mai mult zahăr și, implicit, mai multe complicații pe zona sănătății. Așadar, OMS este din ce în ce mai îngrijorată și va propune, în curând, o directivă care să rărească, pentru moment, cutiile cu suc de portocale din marile lanțuri de magazine din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel