Iarna ARCTICĂ se lasă așteptată. Ce se întâmplă în nordul Europei
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Temperaturi record, lipsa zăpezii şi ploi abundente care au transformat drumurile şi păşunile renilor în patinoare: de la fiordurile norvegiene până în Rusia, Marele Nord aşteaptă în zadar venirea iernii arctice.

În Sunndalsora, o mică localitate din Norvegia, s-au înregistrat 19 grade Celsius pe 2 ianuarie, temperatură fără precedent în această ţară scandinavă în perioada iernii. Această temperatură blândă se datorează vânturilor calde care ar urma să revină marţi seară, potrivit Institutului meteorologic norvegian.

În Suedia, temperaturile din ultimele zile au depăşit cu circa 5 grade Celsius valorile normale ale anotimpului în sud şi cu 10 grade Celsius în nord.

"Pe 2 ianuarie, trei staţii meteorologice din centrul Suediei au înregistrat temperaturile cele mai ridicate pentru o lună ianuarie din 1971", a precizat pentru AFP Sverker Hellstrom, climatolog în cadrul Institutului meteorologic suedez.

Cea mai călduroasă iarnă

Proprietar al unei crescătorii de câini pentru atelaje din Ekorrsele, în Laponia Suedeză, Donald Eriksson a afirmat că a trăit una dintre cele mai călduroase ierni din ultimele decenii.

"Pe 7 ianuarie 2019, aici erau -36 de grade Celsius, iar marţi s-a înregistrat +1 grad Celsius, a precizat acesta telefonic pentru AFP. Diferenţele pot depinde de condiţiile meteo, dar tendinţa este clară: în aceşti ultimi 15 ani şi în special în ultimii 10, iernile s-au scurtat cu o lună şi jumătate în medie, potrivit acestuia.

În sudul Finlandei, unde temperaturile medii din decembrie ajungeau deja la 4,5 grade Celsius peste valorile normale, iarna nu a început încă, potrivit Institutului meteorologic local.

Potrivit previziunilor meteorologice, în luna ianuarie, iarna nu îşi va intra în drepturi în această regiune. În acest context, iarna este definită ca numărul de zile în care se înregistrează temperaturi negative.

Cald și deasupra Cercului Polar

În inima Oceanului Arctic, arhipelagul norvegian Spitzberg se află în cea de-a 109-a lună consecutivă cu temperaturi care depăşesc valorile normale, potrivit Institutului meteorologic norvegian.

O situaţie identică există şi în Rusia, unde marţi s-a înregistrat 0 grade Celsius la Murmansk, cel mai mare oraş situat deasupra Cercului Polar, cu circa 6 grade Celsius peste valorile normale sezoniere, potrivit centrului meteorologic naţional.

Ziua de miercuri se anunţă şi mai caldă: meteorologii anunţă până la 2 grade Celsius la Murmansk şi până la 4 grade Celsius la Sankt Petersburg, al doilea oraş ca mărime din Rusia (+12 grade Celsius faţă de valorile normale), informează AFP, citată de Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel