Ialomițianu, un Boc
Ministrul Gheorghe Ialomițianu părea un aiurit oarecare, dovada vie că uninominalul nu ne scapă de fraieri. Pus la înaintare, să nu-l vadă talibanii portocalii pe adevăratul ministru de Finațe, încă din vremea FSN-ului, adică pe dl. Gherghina.
Faptul că revista The Banker l-a desemnat ministrul anului nu schimbă lucrurile. Și călăii trebuie să aibă un șef al lor. Într-o Europă lipsită de viziune, blocată în proiectul luării de la săraci ca să nu sufere bancherii și cei bogați, un executant docil al directivelor Goldman Sachs este numai bun de premiat.
România Liberă, pe de altă parte, în loc să-l laude pur și simplu, îi dă ocazia să se facă singur de râs. Ialomițianu se dedă la un populism pe care populistul șef, Emil Boc, l-ar considera demn de invidiat. Astfel, ministrul de Finanțe se arată preocupat că primarii vor crește taxele locale în an electoral. El spune că acestea n-ar trebui crescute otova, ci diferențiat, astfel încât să nu sufere cei săraci, care nu mai pot suporta aceste majorări.
Corect, în principiu, chiar dacă pare nesincer în gura unuia care asuprește săracii de mai bine de un an de zile. Dar cine îl împiedică pe Ialomițianu să schimbe modul de impozitare a locuințelor, după model occidental? Adică, în loc să plătim în funcție de niște calcule ale primăriilor, să plătim în funcție de valoarea clădirii. Un anumit procent din valoarea proprietății ar însemna că bogații cu case în zona zero plătesc mai mult ca săracii din ghetou.
Cine sau ce îl împiedică? În primul rând, ca să schimbi sistemul e nevoie de muncă și de ceva competență, ceea ce un interviu în ziarele Puterii nu prea necesită. În al doilea rând, dacă ar crește taxele pentru bogați, cel mai tare i-ar durea pe colegii lui Ialomițianu și pe sponsorii guvernării. Puțin exercițiu de demagogie nu strică, însă. Îl aștept și pe premier să se arate îngrijorat de excesele primarilor. Evident, a celor care nu s-au înscris încă în PDL.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News