Data publicării:

Îți transpiră picioarele? Iată de ce!

Autor: Dana Lascu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Să îți transpire piciorele câteodată e normal, dar transpirația excesivă și permanentă poate indica prezența unor afecțiuni. Iată cum le descoperi, care e diferența dintre ele și cum se tratează.

În principal sunt trei categorii de afecțiuni ale picioarelor: hiperhidroza (transpirația excesivă, care se manifestă însă și la nivelul palmelor), infecțiile cu ciuperci și piciorul atletului, acestea două din urmă fiind urât mirositoare.

Infecțiile cu ciuperci și piciorul atletului se tratează cu medicamente, numai la sfatul dermatologului.

Separat de ele, hiperhidroza afectează circa 5% din oameni, la nivel mondial. Cei care au transpirație excesivă la nivelul picioarelor, numită hiperhidroză plantară, au mari dificultăți să își țină tălpile uscate în timpul zilei, notează Medical News Today, citând datele Societății Internaționale de Hiperhidroză.

La ei, glandele sudoripare produc continuu cantități mai de transpirație, ceea ce este inconfortabil și jenant. Sunt mai multe moduri în care puteți să reduceți efectele acestei afecțiuni.

Cum previi apariția transpirației

1. Țineți un jurnal cu episoadele de transpirație puternică. Asta vă va ajuta să identificați alimentele, situațiile sau emoțiile care au dus la declanșarea lor. Apoi, le puteți evita.

2. Purtați șosetele corecte. În funcție de sezon, șosetele trebuie să difere. În lunile calde purtăm șosete din bumbac, care permit aerisirea piciorului. Iarna, lână este materialul din care trebuie făcute sosetele noastre. Evitați nylonul ori alte materiale sintetice, care mențin transpirația, n-o lasă să se evapore.

Există, de asemenea, și șosete special concepute pentru sportivi, care au o bună aerisire și sunt tratate cu substanțe care reduc numărul de bacterii care se pot acumula.

3. Folosiți pudre contra ciupercilor. Acestea vă ajută să vă țineți picioarele uscate, elimină mirosul neplăcut și împiedică infecțiile.

4. Aplicați antiperspirante. Picioarele au foarte mai multe glande sudoripare ca orice altă parte a corpului. Sunt în jur de 125.000 de astfel de glande pe fiecare picior. Un deodorant antiperspirant este un remediu la îndemână pentru așa ceva. Acest produse blochează, însă, temporar transpirația. Academia Americană de Dermatologie recomandă folosirea antiperspirantelor seara și spălarea picioarelor dimineața. Acest „tratament" ar trebui repetat 3-4 nopți consecutive, apoi repetat de două ori pe săptămână.

5. Alegeți pantofii potriviți. Utilizați încălțări care au aerisire, din pânză sau piele. Evitați pantofii din splastic, pentru că nu permit aerisirea și păstrează în interior umezeala.
Apoi, alegeți corect măsura de care aveți nevoie. Pantofii care sunt prea strâmți înghesuie degetele favorizând transpirația.

6. Hidratați-vă! Beți apă, mai ales în zilele toride sau când faceți sport, ca să vă reglați temperatura corpului și să reduceți supraîncălzirea și transpirația dată de ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel