I-au băgat supă în perfuzie! Ce s-a întâmplat cu pacienta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Se ştie că atunci când ești bolnav, supa este recomandarea nr. 1. Însă ce se întâmplă când primim porția de supă nu în farfurie ci... direct în perfuzie?

În 2012, o pacientă în vârstă, internată într-un spital din Brazilia, a primit supă în perfuzie, iar acest lucru i-a schimbat radical starea de sănătate. Ilda Vitor Maciel din Rio de Janeiro a fost internată în spital din cauza paraliziei pe partea stângă a corpului, în urma unui accident vascular cerebral.

Aflată în spitalul Santa Casa de Barra Mansa, din Rio de Janeiro, Ilda a primit supă prin perfuzia ataşată de braț și nu prin tubul prin care trebuia să fie hrănită. Asistenta medicală care se ocupa de ea a greșit tuburile, susține HuffPost

Ce s-a întâmplat?

Femeia și-a pierdut viața din cauza accidentului medical pe care familia victimei l-a denunțat la poliție și pe care l-a reclamat la tribunal. În numai jumătate de zi, Maciel de 88 de ani a murit. Spitalul unde era internată a recunoscut că s-a făcut o greșeală medicală, însă reprezentanții clinicii au negat că asta ar fi omorât-o pe biata femeie. Administratorii spitalului și-au menținut poziția chiar și după efectuarea autopsiei, după cum informează Fox Law Philly.

Ziarul brazilian Globo susține că fiica lui Maciel, Ana Rute Maciel dos Santos, era chiar în camera în care s-a întâmplat toată nebunia. Asistenta a injectat supă în cateterul pacientei, care era prins de brațul lui Maciel, în loc să bage mâncarea prin tubul prin care trebuia să fie hrănită femeia și care era inserat în nasul acesteia.

Imediat după ce s-a produs greșeala, Dos Santos le-a povestit celor de la The Saturday Standard următoarele: „Inima mamei a început să bată puternic, așa că m-am speriat și am chemat asistenta”. Ideea e că, înainte de-a se produce greșeala, pacienta își revenea în urma AVC-ului de care suferise.

Cadrele medicale i-au administrat pacientei tratament imediat ce au sesizat că starea sănătății ei se deteriora, însă femeia tot a murit 12 ore mai târziu.  

Conform dosarului medical, Maciel a murit din cauza unui embolism pulmonar, care are loc atunci când un cheag de sânge blochează o arteră din plămân. Pe certificatul de deces al femeii, cauza morții ei este, însă, nedeterminată. Tocmai din cauza acestei necunoscute, spitalul Santa Casa de Barra Mansa a cerut o autopsie.

Directorul administrativ al spitalului, Álvaro Afonso Torres de Freitas, a declarat: „Din cauza neînțelegerilor și a misterului rămas, am decis să investigăm cazul. A fost deschisă o anchetă internă, iar acest proces e în plină desfășurare”. Oare va ieși ceva la iveală după ce se încheie ancheta? Slabe șanse! Multe cazuri de malpraxis rămân nesoluționate în Brazilia, la fel ca-n alte țări mai puțin dezvoltate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel