Hunor: Nu amendăm Constituția. USL, de acord cu revizuirea înainte de 2012
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, miercuri, la finalul consultărilor de la Cotroceni, că Uniunea este de acord cu amendarea Legii fundamentale pentru introducerea prevederilor privind guvernanţa economică la nivelul UE, dar nu şi în sensul introducerii unicameralismului. În acest sens, liderii USL au declarat, la ieșirea de la consultările de la Cotroceni, că sunt de acord cu revizuirea Constituției înainte de alegerile din 2012.
Liderul UDMR Kelemen Hunor a declarat că formaţiunea sa susţine modificarea Constituţiei numai pe introducerea măsurilor impuse de UE, refuzând deschiderea altor subiecte precum unicameral ori 300 de parlamentari, reprezentantul minorităţilor precizând şi el că susţine doar Acordul de guvernanţă.
Kelemen a precizat că, în opinia UDMR, nu există altă soluţie pentru adoptarea măsurilor de guvernanţă fiscală decât modificarea Constituţiei, subliniind că amendarea poate avea loc anul viitor în "martie, aprilie, mai", dacă există consens politic.
"Doar cu condiţia să nu deschidem alte subiecte, să nu încercăm să introducem alte elemente de amendarea a Constituţiei. Pe acest punct precis, acordul de uniune fiscală, vom susţine amendarea Constituţiei şi nici noi nu vom deschide alte subiecte. De aceea, noi am propus astăzi un pact naţional între partidele parlamentare în care să stabilim că dorim cu toţii amendarea Constituţiei doar în ceea ce priveşte introducerea textelor care vor fi stabilite în perioada imediat următoare privind acordul de uniune fiscală", a explicat Kelemen.
Kelemen a fost întrebat dacă UDMR îşi menţine poziţia de respingere a reducerii numărului de parlamentari şi a introducerii unicameralismului. "Dacă deschidem alte subiecte, nu vom amenda Constituţia. Punct (...) În afară de acest subiect, acordul de uniune fiscală, nu cred că se poate asigura consens sau nu se poate asigura două treimi", a spus preşedintele UDMR.
Liderul UDMR a spus că subiectul reducerii numărului de parlamentari la 300 poate fi abordat doar dacă se doreşte blocarea amendării Constituţiei. Totuşi, el a subliniat că se va găsi consens doar pe introducerea măsurilor cerute de UE.
Pe de altă parte, liderii PSD şi PNL au declarat că USL este de acord cu revizuirea Constituţiei înainte de alegerile din 2012, deşi Uniunea declarase până acum în nenumărate rânduri că va susţine o revizuirea doar după ce vom avea avea alegeri parlamentare şi un nou legislativ.
Consultările cu preşedintele Traian Băsescu la Cotroceni i-au făcut pe liderii USL să-şi schimbe poziţia privind o nouă Constituţie. Până mai ieri afirmau că PSD şi PNL vor susţine o modificare a Legii Fundamentale doar după alegerile din 2012. Miercuri, după discuţiile cu şeful statului, liderii Uniunii au anunţat că sunt de acord cu o revizuire înainte de alegeri. Dar doar cu o condiţie: ca această revizuire să fie făcută în interesul României, nu ca o formă ce "şmecherie electorală".
"Dacă stabilim că este nevoie, pentru binele României să facem o modificare constituţională ca toate celelalte 26 de ţări - mă rog, Marea Britanie nu are Constituţie - da. Eu cred - şi în numele USL vorbesc - că noi nu putem rămâne în afara Europei, noi trebuie să mergem alături de celelalte 26 de ţări. Dar, atenţie, noi vrem să fim convinşi că este vorba despre interesul României faţă de ce se întâmplă la nivel european, şi nu de şmecherii electorale. Aţi văzut că cei cu mai puţină minte şi cu gura mai mare de la PDL s-au dat de gol azi. Ei vor referendum odată cu alegerile ca să facă iar chestia din 2008 cu hai să fie 300, dar după aceea n-o mai aplicăm. Nu. Ori facem ceva pentru România şi pentru Europa, ori, la şmecherii electorale, nu, nu participăm la asta", a declarat Victor Ponta la ieşirea de la consultările cu preşedintele Băsescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News