Data publicării:
Hunor: Anticipatele SĂ IASĂ de pe agenda politicienilor
Decizia CCR este una neașteptată, este de părere Kelemen Hunor.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că decizia CCR, care a decis că numirea lui Orban este neconstituţională, este neașteptată, iar situația politică din România e haotică. El susține că alegerile anticipate trebuie să iasă de pe agenda politicienilor din cauza problemei coronavirusului, scrie Mediafax.
Decizia CCR, una neașteptată
„Decizia CCR este una neașteptată din punctul meu de vedere, fiindcă desemnarea premierului este o chestiune politică, nu poți să probezi dacă are sau nu majoritate un Guvern și un prim ministru desemnat decât după vot, dar când se va întâmpla acel vot este o altă discuție. Eu respect decizia CCR, indiferent dacă îmi place sau nu, este obligatorie. Acum, președintele trebuie să facă o altă nominalizare, lucrurile sunt clare, în urma deciziei nu se poate merge mai departe cu Ludovic Orban în funcția de prim-ministru. Este o situație total haotică și nu văd, în acest moment, care va fi soluția de ieșire din acest haos politic, nu s-a mai văzut așa ceva", a spus Kelemen.
Variante pentru rezolvarea situației
Acesta a explicat că, în opinia sa, sunt trei variante de rezolvare a situației, mingea fiind, din nou, în terenul președintelui Klaus Iohannis.
„Ori încearcă să coaguleze o majoritate în jurul unui prim-ministru, dar avem la ușa României problema coronavirusului și este o situație care schimbă agenda cetățenilor, care sunt preocupați de sănătate, de siguranță, de pregătire pentru o astfel de epidemie și de aceea eu cred că nimeni nu este interesat de alegerile anticipate. Anticipatele trebuie să iasă de pe agenda oamenilor politici în acest moment. În aceste condiții, prima opțiune a președintelui ar fi să găsească un prim-ministru care să coaguleze o majoritate cu care să guverneze până la sfârșitul anului, până la alegerile parlamentare la termen", a subliniat liderul UDMR.
Care este a doua opțiune
Kelemen consideră că a doua opțiune ar fi găsirea unei majorități care să declanșeze anticipatele, mergând în această direcție inclusiv prin respingerea OUG 26/2020, cu votarea unui proiect de lege în procedură de urgență în Parlament în care se schimbă doar chestiunile tehnice, fără încercarea de a schimba, mascat, sistemul electoral.
„Ultima variantă ar fi nominalizarea unui prim-ministru și ce iese. Nu știm ce va alege președintele României, pe ce variantă va merge în acest moment", a conchis Kelemen Hunor.
Curtea Constituțională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituțională între Președinție și Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcția de premier de către șeful statului Klaus Iohannis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News