Hunedoara: Lipsa forţei de muncă pune probleme în derularea proiectelor cu finanţare nerambursabilă
Lipsa forţei de muncă creează probleme în derularea unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile europene sau guvernamentale, deja existând cazuri în care firmele de construcţii nu s-au prezentat la anumite licitaţii din cauză că nu dispun de personalul calificat pentru a le duce la bun sfârşit, s-a arătat marţi, la Deva, cu prilejul semnării mai multor contracte cu finanţare europeană.
Potrivit directorului Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Vest, Sorin Maxim, deşi nu au fost lucruri care să rămână nerezolvate, există cazuri în care, pentru anumite lucrări, nu s-a prezentat nimeni la licitaţie, la prima sau la a doua strigare.
"Sperăm că acestea, fie prin corecţii care se vor face asupra proiectelor, fie printr-o mai bună promovare a proiectelor, să fie, până la urmă, acoperite cu ofertanţi şi, bineînţeles, să fie companii şi firme care vor pune în practică aceste proiecte. Altfel, aceste contracte, fără sprijinul constructorilor, sunt doar nişte documente care trebuie transformate în valoare adăugată", a arătat directorul ADR Vest.
În opinia sa, problema forţei de muncă este din ce în ce mai mare, iar trendul este spre adâncirea acestui aspect, chiar dacă salariile din sectorul construcţiilor au crescut prin efectul măsurilor legislative luate în ultima perioadă.
"Cred că problema forţei de muncă este din ce în ce mai mare şi cred că încă nu se sesizează acest lucru la nivelul situaţiei actuale. Cred că lucrurile sunt mai grave decât par şi, mai mult decât atât, trendul este unul spre mai rău. Trebuie luate mai multe măsuri care să corecteze acest lucru. Prima măsură a fost aceasta cu salariul (în construcţii - n.red.), dar nu a rezolvat decât o parte a problemei, pentru că nu este o garanţie a faptului că şi avem constructori. Este un complex de factori care influenţează această migraţie masivă a oamenilor şi cred că trebuie luate măsuri în acest domeniu. Din păcate, nu depind de noi, ci sunt măsuri care trebuie luate la nivel naţional", a spus directorul ADR Vest.
Lipsa forţei de muncă a fost confirmată şi de primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, care a menţionat că au fost cazuri în care la licitaţiile organizate de Primăria Hunedoara nu s-a prezentat niciun ofertant. În opinia sa, la licitaţii ar putea participa şi companii din afara ţării, având în vedere valoarea şi complexitatea unor proiecte.
"Sunt probleme peste tot cu implementările (proiectelor - n.red.), deoarece nu există firme de construcţii care să aibă resursa umană necesară pentru a lucra la aceste proiecte. Chiar mă gândeam, în momentul de faţă, că una dintre puţinele firme (de profil - n.red.) din România lucrează la Castelul Corvinilor. Sunt curios cum va decurge licitaţia pentru celelalte obiective istorice din judeţul Hunedoara. Bine ar fi să se găsească, de ce nu, şi firme din străinătate care să se înscrie, pentru că vorbim de licitaţii publice deschise şi pentru cei din străinătate. (...) Sunt foarte multe cazuri de licitaţii la care nu s-a prezentat nimeni, chiar de două-trei ori. Şi asta nu doar pe fonduri europene, ci şi pe PNDL, unde construcţia unei creşe din Hunedoara a căzut la licitaţie de trei ori pentru că nu s-a prezentat nimeni", a arătat primarul municipiului Hunedoara.
El a menţionat că unele proiecte eligibile la finanţare au fost depuse iniţial cu calcule efectuate după standardul de cost din anul 2010, iar între timp au apărut modificări, cum ar fi cea referitoare la majorarea salariului constructorilor.
"Adevărul este undeva la mijloc. Să nu uităm că toate proiectele, din toată ţara, iniţial, au fost depuse după standardul de cost din 2010. Acela a fost modificat ulterior, încep să fie modificate şi asumate valorile acelea cu salariul la constructor, dar nici forţă de muncă nu există şi asta o ştie toată lumea. Nu există forţă de muncă calificată, care să ducă asemenea proiecte la finalizare", a subliniat Bobouţanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News