Human Rights Watch: Războiul din Ucraina  ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 21 Martie 2022, 10:42
WhatsApp
Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne
Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne
Invazia rusă în Ucraina ar putea agrava criza alimentară din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, a avertizat luni, într-un comunicat, organizația Human Rights Watch (HRW), conform CNN.

"Atât Ucraina, cât și Rusia sunt principalii exportatori de produse agricole către multe țări din Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar întreruperile legate de război exacerbează deja prețurile deja în creștere ale alimentelor și adâncesc sărăcia", arată organizația.

"Lanțurile alimentare globale necesită solidaritate globală în vremuri de criză", a declarat Lama Fakih, director executiv pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la HRW. "Fără o acțiune concertată pentru a aborda aprovizionarea și accesibilitatea alimentelor, conflictul din Ucraina riscă să adâncească criza alimentară mondială, în special în Orientul Mijlociu și Africa de Nord."

Guvernul ucrainean a interzis exporturile pe produse agricole cheie, inclusiv grâu, porumb, cereale, sare și carne, conform unei rezoluții a cabinetului care a fost adoptată pe 9 martie.

Chiar dacă întreruperile lanțului de aprovizionare vor fi rezolvate în curând, problemele vor continua probabil "deoarece fermierii fug de lupte, iar conflictul distruge infrastructura și echipamentele", spune organizația. Luptele ar putea, de asemenea, să diminueze recolta viitoare.

Împreună, Rusia și Ucraina sunt responsabile pentru aproape 30% din exporturile globale de grâu, potrivit Gro Intelligence, o firmă de analiză a datelor agricole.

Înainte de invazie, Ucraina era pe cale să înregistreze un an record în ceea ce privește exporturile de grâu, în timp ce exporturile de grâu ale Rusiei au încetinit, potrivit Departamentului american al Agriculturii, potrivit Mediafax.

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?