HPV, virusul care cauzează cancerul de col uterin. Dermatologul Pavelina Andrei: Vaccinul care te protejează de 9 tulpini cu potențial oncogen
Data publicării:
Autor: Julia Pandi
WhatsApp
HPV-ul este cea mai frecventă infecție virală a sistemului genital. Dermatologul Pavelina Andrei, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum ne putem proteja, dar și care este schema de tratament pentru pacienții infectați cu acest virus. 

HPV-ul este cea mai frecventă infecție virală a sistemului genital. Dermatologul Pavelina Andrei, a explicat, în exclusivitate pentru Spectacola, cum ne putem proteja, dar și care este schema de tratament pentru pacienții infectați cu acest virus. 

Infecția cu virusul HPV poate duce la apariția cancerului de col uterin, care este a patra cea mai frecvent întâlnită formă de cancer în rândul femeilor din lumea întreagă, conform Organizației Mondială a Sănătății. 


Într-un interviu, în exclusivitate pentru Spectacola, medic specialist dermatologie și doctor în științe medicale, Pavelina Andrei, a explicat când poate fi făcut vaccinul Gardasil, împotriva cancerului de col uterin și care este schema de tratament pentru pacienții infectați cu acest virus. 

„România a fost foarte mult timp locul 1 la cancerul de col uterin. Condiloamele genitale, tulpinile care sunt problematice, aceste lucruri netratate și care merg spre colul uterin pot duce în timp și la cancerul de col uterin. Căci HPV este o cauză de cancer de col uterin și este o infecție transmisibilă sexual. 


Gardasilul este vaccinul contra HPV. În America se face și la bărbați. Indicația de vaccinare este până la 45 de ani. Se fac 3 doze, 0-2-6 luni. Ideal ar fi să fie făcut până la începerea vieții sexuale sau dacă s-a început totuși viața sexuală, nu e nicio problemă în a face vaccinul pentru că acel vaccin te protejează de 9 tulpini de HPV cu potențial oncogen. Dar dacă o persoană are infecție cu o tulpină oncogenă 16, ea încă are indicație de a face vaccinul, nu pentru tratamentul infecției cu tulpina 16, cât pentru protejarea de a nu lua și alte tulpini. Acesta este rolul vaccinului, nu de a trata de tulpina deja existentă. 

Virusul HPV se tratează, dar trebuie monitorizat permanent. Se dă și un tratament în funcție de cât de gravă este infectarea locală. La dermatolog, tratamentele sunt minim invazive și în funcție de cât de sever și cât de extinse sunt condiloamele genitale, fie ele și anale, atunci se pot administra și tratamente de susținere a imunității pe gură”, a explicat Pavelina Andrei. 

CITEȘTE MAI DEPARTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel