Data publicării:

Hotărâre CEDO. Bănescu: Nicio decizie judecătorească europeană sau internațională nu poate obliga statele libere să comită intruziuni ideologice

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a spus că „nicio decizie judecătorească europeană sau internațională nu poate obliga statele libere să comită intruziuni ideologice în acest domeniu fundamental al dreptului și să creeze un statut particular pentru anumite persoane care aleg să coabiteze, fie ele de sex diferit, fie de același sex”.

Mesajul său vine după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis o plângere formulată de Asociația ACCEPT și de mai multe persoane împotriva statului român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția Curții care prevede „dreptul la respectarea vieţii private şi de familie”.

„Despre calul troian al parteneriatului civil între tot felul de persoane. Din punct de vedere moral, parteneriatul civil este un ieftin surogat al validei instituții a căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate. Ca orice abdicare de la un statut onorabil și onorant prin angajament, responsabilitate, rigoare și fidelitate față de valori care te obligă să le protejezi cu efort, implicare și personală renunțare (la egoism).

Legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex”, ea nefiind decât mijlocul lipsit de scrupule prin care se poate ajunge la această „căsătorie”.

Acordarea unui statut legal „cuplurilor” gay prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi doar o șireată mișcare ideologică orientată spre acordarea „dreptului” de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătoria rezervată ab initio exclusiv unirii firești între un bărbat și o femeie. Domeniul dreptului familiei este în mod natural „strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde”.

Ca urmare, nicio decizie judecătorească europeană sau internațională NU poate obliga statele libere să comită intruziuni ideologice în acest domeniu fundamental al dreptului și să creeze un statut particular pentru anumite persoane care aleg să coabiteze, fie ele de sex diferit, fie de același sex”, a scris Vasile Bănescu pe Facebook.

VEZI ȘI: Patriarhia Română, reacție după decizia CEDO pentru România privind căsătoriile între persoane de același sex - https://www.dcnews.ro/patriarhia-romana-reactie-dupa-decizia-cedo-pentru-romania-privind-casatoriile-intre-persoane-de-acelasi-sex_917299.html

În ultimii 10 ani, țări precum Portugalia (2010), Islanda (2010), Danemarca (2012), Franța (2013), Marea Britanie (2014), Irlanda (2015), Luxemburg (2015), Finlanda (2017),  Germania (2017), Malta (2017),  Austria (2019), Elveția (2021) au pus capăt interdicției căsătoriei în cazul cuplurilor de același sex. Anul acesta li se va alătura și Andora. În plus, alte 12 țări europene au adoptat forme legale de recunoaștere a acestor cupluri, dintre care amintim Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria, Italia, Letonia, Liechtenstein, Monaco, Muntenegru și San Marino. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

WhatsApp
pixel