Horthyst-ul Nyiro Jozsef bagă zâzanie și între liderii UDMR
Liderii UDMR au criticat, marți, politizarea reînhumării controversatului Nyiro Jozsef, care a făcut parte dintr-un Parlament în timpul Guvernului ungar Szalasi Ferenc, în care erau ”numai fasciști”, deși, ca scriitor, ”trebuie și poate fi reînhumat în pământul în care s-a născut”.
Recunoscând că Nyiro Jozsef este o personalitate controversată, Gyorgy Frunda a declarat, marți, presei, că în Parlamentul din care a făcut parte şi scriitorul Nyiro Jozsef, în timpul Guvernului ungar Szalasi Ferenc erau ”numai fasciști”. Declarația a fost contestată de repezentanții PCM, care i-au cerut senatorului să se retragă din cursa electorală pentru Primăria Târgu Mureş.
"Am spus şi repet: Nyiro Jozsef este o personalitate controversată. Din punct de vedere literar, el are un loc bine determinat în literatura maghiară din Ardeal şi, în general, în literatura maghiară şi trebuie recunoscut. Ca om politic, el a făcut parte din Parlamentul Ungariei în perioada lui Horthy, când nu a fost fascist, ulterior el a fost parlamentar în timpul lui Szalasi, or atunci în tot Parlamentul au fost numai fascişti. Nu eu sunt cel care a descoperit treaba aceasta sau zic o noutate, istorici ai Ungariei au stabilit acest lucru, au arătat această realitate şi trebuie să privim lucrurile în faţă", a spus Frunda.
Astfel, senatorul UDMR consideră că Nyiro Jozsef "trebuie şi poate fi înmormântat în pământul unde s-a născut", pentru că aşa a dorit şi acesta este un drept al fiecăruia, adăugând că nu este de acord însă ca reînhumarea să fie folosită în scopuri politice.
Nici liderul UDMR Marko Bela nu este de acord cu scandalul iscat în ultimele zile legat de reînhunmarea scriitorului Nyiro Jozsef, apreciind că miza are considerente electorale și politice, mai ales că întreaga controversă ar putea duce la o tensionare a relațiilor dintre comunitatea maghiară și majoritatea română, dar și la o tensionare a relațiilor dintre Ungaria și România. "Eu nu l-aș numi scandal. Este un caz mult mai grav. Acum riscăm să se strice relațiile între cele două comunități. Riscăm să se strice, eventual, relațiile dintre cele două țări. Mie îmi pare rău ca reînhumarea unui scriitor maghiar din Transilvania a fost folosită din motive politice în campania electorală. Mă refer aici și la organizatori care, în mod indubitabil, au avut scopuri electorale. La fel și din partea română unde unii, fără să studieze prea mult, încearcă să joace cartea maghiară. Sincer vă spun, văd o iresponsabilitate din ambele părți”, a afirmat Marko Bela, care consideră că era mult mai bine dacă Uniunea Scriitorilor sau societatea civilă se implica în reînhumarea scriitorului, și nu politicul.
În opinia fostului președinte al UDMR, József Nyírő ar trebui reînhumat în România, reiterând, ca și colegul său de partid, că este un scriitor de renume, cu opere valabile chiar și în prezent, deși ”în biografia domniei sale are perioade cu care nici unul dintre noi nu poate fi de acord”.
Cât despre intervenția preşedintelui Parlamentului ungar, Kover Laszlo, vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a apeciat că oficialul ungur "a făcut o mare greşeală că s-a implicat în campania electorală" din România, deoarece prin declaraţiile "total deplasate" pe care le-a făcut "de fapt a adus prejudicii statului ungar".
"După părerea mea, domnul Kover a făcut o mare greşeală în primul rând pentru că s-a implicat în campania electorală. El nu poate spune că vine ca şi persoană particulară. El este preşedintele Parlamentului Ungariei şi chiar dacă vine ca o persoană particulară el reprezintă de fapt Parlamentul Ungariei. Asta ştie foarte bine", a spus Borbely.
În opinia deputatului UDMR, reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef a fost politizată, iar declaraţiile făcute la "şedinţe de campanie de 15-25 de oameni" au fost "total deplasate". "De fapt a adus prejudicii statului ungar, prin aceste declaraţii, pentru că din punct de vedere diplomatic după aceea ministerele de Externe trebuie să explice sau să discute şi să dea socoteală. La temerile noastre, care au fost exprimate înainte de campanie, Guvernul şi Ministerul de Externe ungar au fost foarte corecte şi au zis că nu se implică statul ungar, nu se implică oficialităţile ungare. Această poziţie a fost dezminţită din păcate şi de ambasadorul Ungariei la Bucureşti, când a venit tot aşa, ca persoană particulară, la Târgu Mureş ca să se intereseze de campanie, ceea ce e total în afara uzanţelor diplomatice. Nu e întâmplător că nici nu au răspuns la solicitările noastre când am solicitat un punct de vedere oficial, nu au avut ce să spună. Şi această vizită de o săptămână de fapt a domnului Kover (...) a însemnat unele şedinţe de campanie de 15-25 de oameni şi aceste declaraţii total deplasate. Din păcate s-a politizat această reînhumare - noi am atras atenţia că nu poţi în campania electorală să o faci în aşa fel încât să nu trezească reacţii din partea oficialităţilor române. Se putea rezolva acest lucru, cum se poate rezolva orice fel de reînhumare, despre oricine ar fi vorba, în condiţii civilizate şi care să nu implice politicul, care nu are ce căuta la asemenea reînhumări", a spus Borbely.
Apreciind că relațiile dintre România și Ungaria sunt bune, Borbely a susținut că liderul Parlamentului ungar este cel care provoacă tensiuni între cele două state, declarând că maghiarii din România nu are nevoie de sfaturi de la Budapesta: "Dacă mai vine domnul Kover de câteva ori în România, atunci sigur vor fi tensiuni mai mari, pentru că el provoacă aceste tensiuni, printre altele. Relaţiile dintre cele două state sunt bune, ştiţi foarte bine că vineri se întâlnesc cei doi premieri - şi nu e întâmplător - unde vor discuta toate problemele care ţin de relaţiile bilaterale. Evident, în campanie ştie toată lumea că se pun altfel problemele şi de aceea trebuie să fii înţelept şi să nu intervii în campania electorală. Noi putem să rezolvăm, noi maghiarii din România, problemele noastre, nu trebuie să vină nimeni să ne dea sfaturi", a afirmat Borbely.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News