Data actualizării:
Data publicării:

Horia Constantinescu (ANPC) a răbufnit în direct la Antena 3. ”Pot să fiu și președinte de țară”

Autor: Irina Constantin | Categorie: Economie
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Horia Constantinescu, președintele ANPC, a avut mai multe reacții nervoase la Antena 3, unde a spus că-i pare rău că a răspuns apelului telefonic. 

Horia Constantinescu, președintele ANPC, a intervenit la Antena 3, în urma articolului DCNews, unde a fost întrebat de ce nu a oprit instituția ce o conduce Ferma Dacilor, dacă avea această posibilitate. 

Citește aici articolul: EXCLUSIV  Dovada că Horia Constantinescu avea bază legală să închidă Ferma Dacilor când o lăuda. Ordinul dat astăzi

”Nu pot discuta ce s-a întâmplat în 2017, dar, având în vedere evenimentele legate de Ferma Dacilor, considerăm necesar ca oricare dintre autorități, acolo unde apar situații inedite raportat la ceea ce se întâmplă în mod uzual, să luăm măsuri” a spus Horia Constantinescu, la Antena 3, adăugând că i se pare normal ca, acolo unde întâlnesc o situație similară cu cea de la Ferma Dacilor ”să învețe din greșelile trecutului”. ANPC poate ”opri temporar prestarea serviciilor acolo unde situația o impune” a afirmat președintele ANPC. 

El a spus că a fost la Ferma Dacilor ”atunci când am făcut și postarea pe care nu am șters-o”. Întrebat dacă i-a spus Cornel Dinicu, patronul de facto al Fermei Dacilor, ce s-a întâmplat în seara incendiului, Horia Constantinescu a negat: ”Prietenul meu Cornel Dinicu plângea. Mi se pare deplasat să fi încercat să discut un astfel de subiect”. El a mai spus că mergea ”o dată la câțiva ani” la Ferma Dacilor. 

După ce a încercat, din nou, să explice de ce nu a controlat ANPC Ferma Dacilor, Horia Constantinescu a fost întrebat direct, cu subiect și predicat de către jurnalista Cătălina Porumbel: ”Haideți să vă întreb direct, dle Horia Constantinescu. În baza acestei prietenii cu Cornel Dinicu, comisarii ANPC au fost opriți să meargă să controleze această Fermă a Dacilor?”. O întrebare justificată de altfel, prin prisma opiniei publice. Aici, Horia Constantinescu a avut un prim răspuns nervos: ”Este mai mult decât jenantă această întrebare. Nu conduceam instituția din 2017 până-n 2022. Din 2022, colegii mei nu au fost niciodată opriți sau îndemnați să controleze sau să nu controleze o locație. Nu poți coordona activitatea fiecărei instituții zilnic, în așa fel încât să știi ce se întâmplă în 50 de comisariate”. 

Ulterior, întrebat dacă se simte vinovat vreo clipă că ANPC nu a făcut nimic până în ziua tragediei pentru a opri acest dezastru, Horia Constantinescu a spus că ISU ar fi trebuit să ia această decizie, precizând că nu a fost în control și nu a dat indicații în acest sens. 

Președintele ANPC a afirmat că ”e ciudat să ne imaginăm că, timp de 10 ani, această locație nu a fost în atenția instituțiilor cu atribuții în reglementare urbanistică și a celor care ar fi trebuit să verifice...”. Întrerupt de jurnalistele Antena 3, care i-au spus că și ANPC avea aceste pârghii, Horia Constantinescu a răspuns: ”Nu, nu, eu nu sunt”. ”Păi tocmai asta vreți să faceți” i s-a spus- având în vedere ordinul dezvăluit de DCNews. ”Asta stabiliți în cadrul unui tribunal popular construit ad-hoc în studioul dvs. de televiziune. Îmi pare rău că am acceptat acest apel” a spus Horia Constantinescu. ”V-aș ruga să nu faceți acuzații gratuite” i-a spus Cătălina Porumbel. ”Nici dvs. să nu faceți acuzații gratuite” i-a răspuns Horia Constantinescu. ”Noi doar vă întrebăm. Dvs. puteți răspunde sau nu” i-a precizat jurnalista. ”Nu! Îmi adresați întrebări tendențioase” a replicat președintele ANPC. ”Întrebările sunt așa cum trebuie să fie” i s-a răspuns. ”Și răspunsurile mele sunt adecvate” a continuat Horia Constantinescu. După ce i s-a spus că este președinte de instituție publică, Horia Constantinescu a afirmat: ”Pot să fiu și președinte de țară. (...) De ce să mă simt responsabil? Ca părinte, pot să fiu cutremurat de ce se întâmplă acolo, cutremurat că undeva în 2016 copilul meu a dormit acolo și se putea întâmpla o tragedie similară”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel